Owalne kształty i szara bryła. Protestancka świątynia z Warszawy

red

Projektanci nowego warszawskiego zboru stworzonego dla Wspólnoty Odkupionych Chrześcijan podkreślają, że będzie to miejsce dla wyjątkowych ludzi, a w swoim projekcie starali się zapewnić wspólnocie jak najlepsze warunki do rozwoju. Przyjrzyjmy się bliżej świątyni powstającej na warszawskiej Białołęce.

Bryła protestanckiego zboru na warszawskiej Białołęce to projekt pracowni plus3-architekci. Całość opiera się na owalnym rzucie, którego centralną częścią jest sala do nabożeństw. Wokół niej zaplanowane zostało obejście, mogące pełnić rolę dodatkowej przestrzeni podczas licznych zgromadzeń, ale także pełniące funkcję komunikacyjną i doprowadzające do dodatkowych pomieszczeń zlokalizowanych w obiekcie: salę zabaw dla dzieci, pokoje pielgrzymów, bibliotekę i inne.

Sala nabożeństw zaprojektowana została jako pomieszczenie skupione na wnętrzu, stąd brak okien w ścianach zewnętrznych. wewnętrzna przestrzeń tej części budynku doświetlona została poprzez umieszczone w stropie świetliki.

Wspólnota ta nie poddaje się stereotypowej, ascetycznej, wizji protestantyzmu – jest barwna, tętniąca życiem, wręcz rytmiczna. Być może, takie wrażenie odnosi się ze względu na fakt, iż duża część jej członków ma swoje korzenie w Afryce i choćby dlatego nie można pozostać obojętnym na ich wrodzony temperament i muzykalność. Ale to zapewne tylko jedna z przyczyn. Najważniejszą cechą, której doświadczyliśmy w trakcie projektowania, to ich naturalna zdolność do otwierania się na głos i pomysły innych – dzięki temu projektowanie dla Wspólnoty było fantastycznym dialogiem - opisują proces projektowy architekci z pracowni plus3-architekci.

Od zewnątrz zaplanowane zostały skromne elewacje utrzymane w odcieniach szarości. Wejście do budynku zostało podkreślone poprzez przestrzeń pomiędzy dwiema elipsami o różnej średnicy.

Ciekawie został także rozwiązany dach budynku, który według miejscowego planu miał być dachem stromym. Architekci nie chcieli jednak powielać schematu i typowej formy, zdecydowali się więc na poprowadzenie kalenicy wzdłuż obrysu budynku i skierowanie spadku do wnętrza. Część dachu nad salą spotkań została zaprojektowana jako płaski taras i dzięki specjalnie zaprojektowanemu wyjściu może pełnić funkcję dodatkowej kameralnej zewnętrznej przestrzeni dla wiernych.

Obecnie budowa znajduje się na etapie końca prac konstrukcyjnych.

ZOBACZ WIZUALIZACJE I ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Owalne kształty i szara bryła. Protestancka świątynia z Warszawy