Bliźniak po warszawsku czyli własny dom z dodatkowym ogrodem

red

Przy ulicy Czereśniowej w Warszawie powstał składający się z czterech mieszkań dom, przypominający w swoim kształcie zabudowę szeregową.Architekci zaproponowali prostą bryłę z dużymi powierzchniami przeszkleń i dwa ogrody dla każdej z rodzin.

1 z 23
mat. pracowni
2 z 23
mat. pracowni
3 z 23
mat. pracowni
4 z 23
mat. pracowni
5 z 23
mat. pracowni
6 z 23
mat. pracowni
7 z 23
mat. pracowni
8 z 23
mat. pracowni
9 z 23
mat. pracowni
10 z 23
mat. pracowni
11 z 23
mat. pracowni
12 z 23
mat. pracowni
13 z 23
mat. pracowni
14 z 23
mat pracowni
15 z 23
mat pracowni
16 z 23
mat pracowni
17 z 23
mat pracowni
18 z 23
mat. pracowni
19 z 23
mat. pracowni
20 z 23
mat. pracowni
21 z 23
mat. pracowni
22 z 23
mat. pracowni
23 z 23
mat. pracowni

Stosunkowo wąska i długa działka w połączeniu z oczekiwaniami inwestora dotyczącymi intensywnego wykorzystania terenu sprawiły, że projekt budynków zaprojektowanych przez pracownię Paweł Lis Architekci przybrał formę podłużnego bliźniaka przypominającego kształtem zabudowę szeregową.

Prosta bryła budynku nawiązuje do znajdującej się na sąsiednich działkach modernistycznej zabudowy. Znajdujące się wokół stare ogrody były impulsem do zaprojektowania w budynku dużych przeszkleń otwierających się na ciekawe widoki i wprowadzające do środka mnóstwo światła. Znajdująca się w granicy działki stara leszczyna została zachowana i stała się integralną częścią ogrodzenia.

Ale mieszkańcy do swojej dyspozycji dostaną także własne ogrody. Do każdego z segmentów przypisany został niewielki zielony teren znajdujący się na tyłach działki, a dzięki zaprojektowaniu zielonego płaskiego dachu mieszkańcy zyskali dodatkowo także górne, dobrze nasłonecznione ogrody doskonale nadające się do letniego wypoczynku z rozległą panoramą na całą okolicę. Taka forma pozwoliła na zapewnienie mieszkańcom dużej otwartej prywatnej przestrzeni przy jednoczesnym intensywnym wykorzystaniu działki.

Zewnętrzne elewacje zostały wykończone cegłą licową alucobondem a strefa wejścia została zaprojektowana w drewnianym deskowaniu. Drewno pojawia się także od strony ogrodów - nad wyjściem na tarasy zaprojektowano tutaj drewniane pergole. W bryle ważnym elementem są także duże przeszklenia, w tym sięgające od podłogi do sufitu narożne okna. Ze szkła wykonana została także balustrada górnych tarasów, dzięki czemu uzyskano efekt zatarcia granicy między strefą wypoczynku a otaczającą zielenią.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

____________

ZOBACZ TEŻ:

Skomentuj:

Bliźniak po warszawsku czyli własny dom z dodatkowym ogrodem