Przeszklona kostka w starej kamienicy na Ostrowie Tumskim

red
02.12.2016 17:20
A A A
Przeszklona kostka - mieszkanie w starej kamienicy na Ostrowie Tumskim we Wrocławiu, Projekt: Rewizja grupa projektowa, Autor: Krzysztof Grześków

Przeszklona kostka - mieszkanie w starej kamienicy na Ostrowie Tumskim we Wrocławiu, Projekt: Rewizja grupa projektowa, Autor: Krzysztof Grześków (Krzysztof Grześków)

To był usytuowany od podwórza niewielki lokal usługowy w zabytkowej części Wrocławia na Ostrowie Tumskim. Z punktu widzenia przedsiębiorcy lokalizacja nie ułatwiała prowadzenia firmy. Okazało się, że wystarczyło zmienić funkcję i odpowiednio zaaranżować przestrzeń, by wadę przekuć w atut! W tym miejscu powstało przytulne mieszkanie.

 

Drugie życie dla lokalu usługowego zaprojektował Krzyszof Grześków z Grupy Projektowej Rewizja. Do dyspozycji miał niewielką przestrzeń, w której niegdyś mieściła się pracownia poligraficzna. By poszerzyć strefę dzienną zamienił przylegający do lokalu taras w przeszkloną kostkę. Z okien powstałego salonu roztacza się szeroki widok na ogród sióstr zakonnych. Zaciszne podwórze i niemalże wchodząca do środka zieleń zapewniają odpoczynek od miejskiego zgiełku. 

Niewielka powierzchnia lokalu (42 metry kwadratowe) wymagała zadbania o każdy najmniejszy szczegół, aby stworzona przestrzeń była funkcjonalna i wygodna. W dawnej pracowni poligraficznej znajduje się kuchnia oraz sypialnia z łazienką. Natomiast pierwotny taras zamieniono na przeszkloną kostkę, będącą strefą dzienną mieszkania.

Mieszkanie utrzymane jest w industrialnym stylu. Kompozycję wnętrza podkreślają użyte materiały: odkryta, czerwona cegła w strefie salonu współgra z ciepłym odcieniem drewnianej podłogi. W części sypialnianej i łazience ta sama cegła została pomalowana na biało. Monolityczna biała zabudowa, schowana w ścianie uwalnia przestrzeń, jednocześnie zapewniając dużo miejsca do przechowywania. Mieszkanie sprawia wrażenie niezwykle przytulnego. Oszczędne w formie meble dopełniają kompozycji wnętrza. 

Projekt: Rewizja grupa projektowa: A.Kusz, R.Witczak, M.Kosecki, K.Kosecka, M.Romanowicz
Autor: Krzysztof Grześków

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Zobacz więcej na temat:

Zobacz także

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (26)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: Janek

    Oceniono 64 razy 52

    Odkryta goła cegła jest? Jest. Cegła pomalowana na biało jest? Jest. "Fabryczna" lampa sufitowa jest? Obecna. Mebelki na chudych nózkach a la serial "Wojna domowa" są? Są. No, to brakuje tylko dużych napisów po angielsku, stołu z palet pomalowanego na biało i opartego o ściane w przedpokoju roweru. I będzie komplet.

  • avatar
  • avatar

    Gość: trele

    Oceniono 33 razy 23

    Jak to przytulne? To jest mieszkanie w akwarium - gablocie na widoku całego osiedla :-)

  • avatar

    Gość: Bart

    Oceniono 16 razy 12

    Ogrzanie tego czegoś zimą - koszmar. Latem - jeśli to coś jest od strony południowej to będzie się przegrzewać jak szklarnia - koszmar. Więc ogólnie ok, TYLKO nie dla ludzi.

  • avatar

    Gość: T

    Oceniono 20 razy 12

    Fatalny projekt - ze względu na lokalizacje.
    Przykuwa uwagę.. wszystkich sąsiadów dookoła..

  • avatar

    Gość: rr

    Oceniono 12 razy 6

    Piękna podłoga, ale jak zawsze dodano designerskie krzesełka i stół będące w co drugim polskim mieszkaniu. Kopia nowoczesnych katalogów.

  • avatar

    Gość: alufelg

    Oceniono 4 razy 4

    Ale i tak przewidziana tam przestrzeń na kuchnię jest the best!

  • avatar

    feelikss

    0

    Super tylko nie w kamienicy, w prywatnym domu, gdzie nikt nie będzie wszystkiego widział jak najbardziej.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX