Asymetria prostej bryły. Biurowiec w Bydgoszczy

red

Nowy budynek Urzędu Dozoru Technicznego w Bydgoszczy wyróżnia ciekawie ukształtowana bryła. Projekt biurowca został wyłoniony w ramach konkursu, który wygrała Pracownia Architektury Podczaszy z Krakowa.

Biurowiec Urzędu Dozoru Technicznego w Bydgoszczy, projekt: Pracownia Architektury Podczaszy
Biurowiec Urzędu Dozoru Technicznego w Bydgoszczy, projekt: Pracownia Architektury Podczaszy
fot. Piotr Krajewski, więcej zdjęć architektury na stronie fotografa: http://pkrajewski.pl

Bryła biurowca składa się z trzech prostopadłościanów. Boczne skrzydła zostały wysunięte do przodu, a część centralną cofnięto, tworząc zaciszny taras wysypany żwirem. Podział między parterem a dwoma naziemnymi kondygnacjami został zaznaczony za pomocą podestu, który jednocześnie podkreśla poziomy pas elewacji. Wewnętrzne patio mieści część recepcyjną i wpuszcza do budynku światło dzienne. 

Asymetria bryły

Prosta bryła została urozmaicona asymetrycznym układem okien. Na białej elewacji zaznaczono cienkimi liniami pionowe podziały, dzięki czemu budynek sprawia wrażenie smukłego. Wejście podkreślono za pomocą skośnego podcięcia, a podcień pokryto okładziną w kolorze ciemnego drewna; podobnie zaznaczono wjazd do garażu podziemnego. Kontrast między białą elewacją a ciemnymi niszami działa jak znak graficzny i kieruje odwiedzającego do wnętrza budynku, wyznaczając przy tym kolejne strefy.

Projekt nowego biurowca Urzędu Dozoru Technicznego w Bydgoszczy został wyłoniony w ramach konkursu architektonicznego przeprowadzonego  w 2010 roku. Zwycięską koncepcję przygotowała Pracownia Architektury Podczaszy z Krakowa. Prosta bryła została urozmaicona dzięki podkreśleniu gry poziomów i pionów oraz asymetrycznej kompozycji zastosowanej na elewacji. 

Nowa siedziba Urzędu Dozoru Technicznego w Bydgoszczy została otwarta w styczniu 2015 roku.  Koszt budowy obiektu wyniósł 13,5 miliona złotych. 

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Więcej zdjęć architektury na stronie fotografa Piotra Krajewskiego: http://pkrajewski.pl

Skomentuj:

Asymetria prostej bryły. Biurowiec w Bydgoszczy