Scena kulinarna z neonami w tle

Architekci z biura mode:lina projektując wnętrze Akademii Kulinarnej w Łodzi połączyli wszystko to, co tworzy industrialny i wielkomiejski sznyt miejsca. Neony, tynk imitujący beton, metalowe konstrukcje, wyraziste lampy. Nietypowy jest sposób rozwiązania funkcji gotowania. Kuchnia zajmuje kluczowe miejsce - jest sceną na przeciw której znajduje się audytorium.

Kuchnia na scenie

Architektom z biura mode:lina™ zlecono zadanie aranżacji wnętrza Akademii Kulinarnej Bidfood Farutex w Łodzi. Akademia została zaprojektowana z myślą o wykorzystaniu jej zarówno pod kątem prezentacji i warsztatów kulinarnych czy sommelierskich, jak również spotkań oraz szkoleń w większym gronie - widownia Akademii mieści ponad 40 osób.

Sposób aranżacji przestrzeni wynika z obserwacji, że to właśnie kucharz gra pierwsze skrzypce podczas pokazów kulinarnych. Dlatego architekci zdecydowali się na wyeksponowanie kuchni, która stała się sceną. Strefa gotowania zwieńczona jest od góry czarną kratownicą z kompletnym osprzętem multimedialnym. Dzięki zawieszonym telewizorom i wysuwanemu ekranowi goście mogą bardzo dokładnie obserwować przygotowywanie posiłków.

Neony nad regałami z winem

Czarna stalowa konstrukcja posłużyła również do stworzenia regałów z drewnianymi kubikami, idealnie dopasowanymi do przechowywania win z całego niemal świata. Neony nad regałami ułatwiają odnalezienie butelki ze swojego ulubionego miejsca na świecie. Wnętrze utrzymane jest w industrialnej atmosferze - taki charakter aranżacji pasuje do Łodzi, która lubi sięgać do swych korzeni. Klimat projektu przypomina restauracje w modnej strefie OFF Piotrkowska. W tak zaprojektowanej przestrzeni gotowanie zyskuje spektakularny wymiar.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Więcej o:
Komentarze (2)
Scena kulinarna z neonami w tle
Zaloguj się
  • vilijonkka

    0

    Piękne miejsce, ale zamiast 15 osób obserwujących kucharza z bliska mamy 40 nie widzących nic. Czemu to ma służyć?

  • Gość: John Malkovich

    Oceniono 1 raz 1

    "Dziś jest mnóstwo świetnych restauracji tajskich, azjatyckich i indyjskich. Można to zauważyć zwłaszcza w takich miastach jak Łódź, która w latach 90. była brudna i nieprzyjazna. Teraz jest czysta, pełna knajp i interesujących miejsc."

    John Malkovich w wywiadzie dla Elle (grudzień 2016 r.)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX