Biblioteka w Tarnowie - na styku dwóch brył [WASZE PROJEKTY]

Prezentujemy projekt biblioteki w Tarnowie autorstwa Ewy Michalskiej. Koncepcja architektoniczna została opracowana jako praca dyplomowa na Politechnice Krakowskiej.

Ewa Michalska, opracowując koncepcję nowego gmachu biblioteki w Tarnowie, zwróciła szczególną uwagę na wpisanie projektu w kontekst architektoniczny. Pod uwagę wzięła więc sąsiednią, skomplikowaną formę budynku Instytutu Ochrony Zdrowia. Zależało jej również, by projektowana biblioteka domykała otwarty plac i tym samym tworzyła reprezentacyjny dziedziniec uczelni. W rezultacie powstał budynek składający się dwóch trójkątnych brył. Prosta forma została rozrzeźbiona przeszklonym łączeniem i sposobem wykrojenia okien w elewacji. Przeszklone przyziemie łączy budynek z otaczającym dziedzińcem.

Koncepcja przestrzenna budynku i jego otoczenia

Na dziedziniec prowadzi oś, na której znajduje się wejście do kampusu od ul. ks. Sitko. Dodatkowo trudności w kształtowaniu bryły stwarzał wcześniej już ukształtowany plac wewnętrzny przed budynkiem uczelni. Pomimo tych ograniczeń przestrzennych starano się zaprojektować formę, która będzie tworzyła spójną całość z najbliższym otoczeniem.

Opracowanie przestrzenne - sytuacja. Projekt biblioteki w TarnowieOpracowanie przestrzenne - sytuacja. Projekt biblioteki w Tarnowie autor: Ewa Michalska

Na styku dwóch trójkątnych brył

Forma budynku to połączenie dwóch trójkątnych brył. Na ich łączeniu powstał charakterystyczny styk. Miejsce to tworzy ciąg komunikacyjny wyróżniony z bryły przez całkowite jego przeszklenie. Transparentnie potraktowany element tworzy kontrast z pełnymi, stykającymi się powierzchniami budynku oraz dodatkowo podkreśla miejsce ich „rozsunięcia”, czyli strefy wejściowe. We wnętrzu przestrzeń komunikacyjna jest otwarta na wszystkie kondygnacje. Tylko gdzieniegdzie przecinają ją kładki, które są formą komunikacji między częściami A i B.

Bibliotekę można podzielić na strefy A i B odnoszące się do dwóch tworzących ją brył. Część A - strefa książki – przestrzeń czytelni z bezpośrednim dostępem do zbiorów - została zaprojektowana w sposób galeriowy. Nad nią rozpościera się ogromne przeszklenie dachowe, będące źródłem naturalnego światła. Sercem tej części jest trzykondygnacyjna forma w kształcie tuby. Jej wnętrze pełni funkcję sal wielofunkcyjnych.

Parter tego skrzydła zaprojektowano jako ogólnodostępną kawiarnię i przestrzeń ekspozycyjną. Część B – strefa dydaktyki – spełnia tradycyjne funkcje biblioteczne. Dostęp do tej części zaprojektowano tak, aby odbywał się w sposób kontrolowany. Na poziomie 0 i +1 znajdują się wypożyczalnie książek. Kondygnacja +2 to strefa mediateki z wypożyczalnią zbiorów multimedialnych oraz przestrzeniami interaktywnymi.

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>>

Projekt zdobył I nagrodę w kategorii „Biblioteka PWSZ w Tarnowie” oraz Grand Prix prezydenta Tarnowa w konkursie prac dyplomowych 2016 zorganizowanym przez Zakład Architektury Użyteczności Publicznej A-22 Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej oraz Urząd Miasta Tarnowa.

Więcej o: