Blok na planie litery "G" na dawnym poligonie wojskowym

red

W pracowni CALCA prowadzonej przez Marcina Piątka powstał projekt budynku wielorodzinnego zbudowanego na terenie dawnego poligonu wojskowego w Biedrusku. Obiekt pralni przekształcono w nowoczesny budynek mieszkalny.

Jak widać na załączonej wizualizacji - budynek swoim kształtem tworzy kameralne wnętrze urbanistyczne z otwarciem na pobliski staw. Na wolnym od zabudowy terenie architekci z pracowni CALCA zaprojektowali bezpieczny plac zabaw z instalacjami do wspinania, pokryty nawierzchnią amortyzującą upadki oraz szachownicę. Na styku placów tworzonych przez wewnętrzne elewacje obiektu, znalazło się także miejsce na nowoczesną rzeźbę, podnoszącą walory estetyczne wspólnego otoczenia.
Jak widać na załączonej wizualizacji - budynek swoim kształtem tworzy kameralne wnętrze urbanistyczne z otwarciem na pobliski staw. Na wolnym od zabudowy terenie architekci z pracowni CALCA zaprojektowali bezpieczny plac zabaw z instalacjami do wspinania, pokryty nawierzchnią amortyzującą upadki oraz szachownicę. Na styku placów tworzonych przez wewnętrzne elewacje obiektu, znalazło się także miejsce na nowoczesną rzeźbę, podnoszącą walory estetyczne wspólnego otoczenia.
mat. biura architektonicznego CALCA

Kształt i lokalizacja obiektu ma ścisły związek z pobliskim poligonem wojskowym - najbardziej charakterystycznym elementem tego regionu. Dla poligonu właśnie w latach 60. zbudowano pralnię wojskową. Ona to stanowiła punkt wyjścia do opracowania projektu przebudowy na budynek mieszkalny wielorodzinny.

Rytmiczna elewacja inspirowana strukturą kory brzozy

W elewacjach biały kolor, rozcięty grafitowymi, nieregularnie rozmieszczonymi oknami, nawiązuje do kolorystyki i sposobu kształtowania pnia brzozy. Pionowe akcenty podkreślone zostały dodatkowo grafitowym kolorem tynku kładzionego na wysokość pełnej kondygnacji, dzięki czemu uzyskano wyraźny rysunek na fasadzie.

"Żyletki" znajdujące się w elewacji przy balkonach mają za zadanie zapewnić intymność mieszkańców każdego z lokali, a drewniane akcenty w postaci desek elewacyjnych z modrzewiu znaczą podziały budynku i pokrywają wewnętrzne części "żyletek". Budynek otwiera się skrzydłami w kierunku zalewu.

Bliskość poligonu wojskowego i terenów zielonych, przy których powstaje inwestycja sprawia, że panuje tu przyjazny mikroklimat, o czym świadczy okoliczna zróżnicowana fauna i flora. Występuje tu m.in. aurinia - odmiana rzadkiego motyla zamieszkującego te tereny, od której powstająca inwestycja zaczerpnęła swoją nazwę. Atrakcyjność przyrodnicza sprawiła, że teren ten został częściowo włączony do obszaru Natura 2000. Budynek położony jest w bezpośrednim sąsiedztwie stawu, zapewniając mieszkańcom doskonałe warunki do rekreacji.

Przekształcenie starej pralni w nowy budynek mieszkalny

Koncepcja przewiduje realizację budynku mieszkalnego wielorodzinnego na bazie układu przestrzennego przejętego po poprzednim obiekcie - pralni wojskowej. Część frontowa parteru budynku, która pełnić będzie nową funkcję usługową dostępną z ul. Zjednoczenia, nawiązuje bezpośrednio do budynku starej pralni, zachowując istniejącą linię zabudowy. Oryginalna bryła została jednak mocno zmieniona i rozbudowana o kolejne kondygnacje, by zapewnić przede wszystkim funkcję mieszkalną. Tak z budynku pralni wojskowej w kształcie litery "W" na skutek analiz pod kątem naświetlenia mieszkań - powstał budynek mieszkalno-usługowy w kształcie litery "G", z wewnętrznym placem tworzącym przyjemne dla mieszkańców miejsce otwierające się na pobliski staw.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Skomentuj:

Blok na planie litery "G" na dawnym poligonie wojskowym