Nowy odcinek bulwarów w Warszawie niczym zielona oaza. Wyniki konkursu

20.09.2017 09:39
Nowy odcinek bulwarów wiślanych

Nowy odcinek bulwarów wiślanych (materiały prasowe)

Znamy wyniki konkursu na projekt nowego odcinka bulwarów. Zwycięskie rozwiązanie ucieszy tych, którzy narzekali, że na nabrzeżu dotychczas zaprojektowano zbyt mało zieleni. Wygrała koncepcja pracowni WXCA.

Nowy odcinek będzie ciągnął się od Cypla Czerniakowskiego do Mostu Świętokrzyskiego. Na pierwszy rzut oka uwagę przyciągają ażurowe zadaszenia porośnięte gęsto zielenią. W projekcie pojawiają się pergole na pomostach i schody porośnięte trawą. Podobne rozwiązanie z utworzeniem zielonych stopni w formie siedzisk możemy oglądać na otwartej w czerwcu części bulwarów przy Centrum Nauki Kopernik. Zauważymy też przeszklone pawilony i większe hale.

Spacerem po nowej części bulwarów w 2020 roku

Szczegółowe opracowanie zwycięskiej koncepcji zaplanowano na przyszły rok. Niektóre z zaproponowanych rozwiązań wymagają zmian w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, szczególnie dotyczy to budynków znajdujących się w południowej części skweru Kahla. Uwagi sądu konkursowego dotyczą również ograniczenia mnogości środków architektonicznych i dopracowania funkcji poszczególnych obiektów. Prace budowlane mają się rozpocząć w 2019 roku, oddanie bulwarów do użytku planowane jest na 2020 rok.

Za co jury doceniło zwycięską pracę

Sąd konkursowy docenił koncepcję za miejski charakter zaprojektowanych przestrzeni umożliwiający zbliżenie miasta do rzeki w sposób godzący zabudowę ze zróżnicowanymi formami zieleni. Atutem było również wprowadzenie czytelnego strefowania i zróżnicowania intensywności zagospodarowania między miastem a rzeką. Pozytywnie oceniono propozycję budowy dachu miejskiego, który pozwoli na wydłużenie okresu aktywności rekreacyjnych nad rzeką. W uzasadnieniu podkreślono wysoką jakość zaproponowanych przestrzeni i obiektów publicznych, stwarzającą nowe możliwości dla rozwoju miejskich aktywności. Pracę wyróżniła czytelna artykulacja osi kompozycyjnych łączących teren zagospodarowania z Powiślem i rzeką. Jury zwróciło uwagę na propozycję interesujących rozwiązań wykraczających poza obszar opracowania i obejmujących szerszy kontekst urbanistyczny. Dodatkowym atutem nagrodzonej pracy były atrakcyjne rozwiązania funkcjonalne obiektów publicznych.

W skład zwycięskiego zespołu wchodzili:

WXCA: Szczepan Wroński, Małgorzata Dembowska, Krzysztof Moskała, Paweł Wolanin, Aleksandra Adamczyk, Architekt krajobrazu: Krzysztof Herman.

Więcej informacji o wynikach konkursu i pełną listę nagrodzonych prac znajdziecie na stronie warszawskiego oddziału SARP.

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>>

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
  • Nowy odcinek bulwarów nad Wisłą Bulwary Wiślane - przyglądamy się letniemu salonowi Warszawy
  • Nowo otwarty odcinek bulwarów wiślanych Nadwiślańskie bulwary już otwarte
  • Most Łazienkowski. Nowa kładka pieszo-rowerowa Kładką przez most Łazienkowski - pieszo i na rowerze
Komentarze (2)
Nowy odcinek bulwarów w Warszawie niczym zielona oaza. Wyniki konkursu
Zaloguj się
  • poprostuczlowiek

    0

    Cenie pracownie WXCA, ale zeby wygrac konkurs nie moze byc normalnie, dla jury nornalnie to nie jest architektura. Mam nadzieje, ze jak dojdzie do realizacji to WXCA zrobi DOBRA ARCHITEKTURE, taka jaka dotychczas robi.

  • czonek22

    0

    w hali dostrzegam inspirację niezrealizowanym projektem muzeum sztuki nowoczesnej Kereza

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły