Dom jednorodzinny na niewielkiej działce [PROJEKT]

red

Dom zlokalizowany jest w Rembertowie i wpisany w istniejącą tkankę dzielnicy domów jednorodzinnych. Projekt opracowała Pracownia Projektowa Bień Architekci.

Dom jednorodzinny w Rembertowie
Dom jednorodzinny w Rembertowie
projekt: Pracownia Projektowa Bień Architekci

Dom usytuowany jest na działce w sposób "podręcznikowy" -  z wjazdem i ulicą od północy i ogrodem od południa. Niewielka jej powierzchnia (600 mkw.) oraz bliskość sąsiedniej zabudowy o niskich walorach estetycznych wymagała precyzyjnego umiejscowienia domu i przemyślanej formy otwarć, okien i domknięć. Zamierzeniem było stworzenie funkcjonalnej, widnej, otwartej, ale jednocześnie kameralnej i intymnej przestrzeni.

Pracownia Projektowa Bień Architekci
Rzut parteru
projekt: Pracownia Projektowa Bień Architekci

Umiejscowienie poszczególnych pomieszczeń i układ funkcjonalny to wynik założonego programu użytkowego i wspólnych ustaleń z przyszłymi mieszkańcami. Dom został podzielony na strefy funkcjonalne. Najbardziej prywatna, z sypialniami, zlokalizowana jest na piętrze. Parter to otwarta część dzienna, łącząca salon z jadalnią i kuchnią. Otwarty plan kształtowany jest w taki sposób, aby pozostawiając poczucie wspólnej przestrzeni, ograniczyć wgląd do poszczególnych pomieszczeń. Strefa obsługująca mieści w sobie gabinet, garaż i pomieszczenia pomocnicze. W bryle budynku funkcjonuje jako parterowy prostopadłościan odróżniony kolorem i fakturą od głównego korpusu. Utrzymana w bieli i otynkowana nabiera niższej rangi niż podstawowy trzon z elegancką, trwałą, klinkierową elewacją.

Forma domu współgra z programem funkcjonalnym wnętrza

Rzeźbienie głównego korpusu domu wynika z układu funkcjonalnego wnętrza oraz ze starannego kształtowania otwarć i domknięć względem otoczenia. Od strony południowej przeszklenie części dziennej chowa się w podcieniu dużego tarasu. Taras z nadwieszonym piętrem jest zewnętrznym przedłużeniem salonu i może funkcjonować niezależnie od warunków atmosferycznych. Wycofanie linii przeszklenia ogranicza wgląd do wnętrz ze zlokalizowanej blisko sąsiedniej zabudowy. Powoduje, że taras jest jednocześnie buforem pomiędzy odsłoniętym ogrodem a prywatnym wnętrzem domu.
Od strony północnej dom jest domknięty, pozbawiony dużych przeszkleń elewacji. Układ dwóch prostopadłościennych brył przełamuje podcięcie parteru w strefie wejścia i wykusza kuchni. Zestawione razem dają zamierzony efekt „kopnięcia” parteru, dynamizujący kompozycję. Walory kompozycyjne zostały wzmocnione nieregularnym układem okien. W efekcie otrzymano charakterystyczną elewację: minimalistyczną, ascetyczną, ale dzięki autorskim detalom, specyficznym obróbkom glifów, szlachetnemu wykończeniu elewacji, w swojej surowości elegancką. Wejściowa fasada stała się dzięki temu najbardziej rozpoznawalnym elementem domu, swoistą jego wizytówką.

Projekt: Pracownia Projektowa Bień Architekci
Wizualizacje: B1Design
Realizacja: 2017/18

Powierzchnia działki: 600 mkw.
Powierzchnia zabudowy: 190 mkw.

ZOBACZ PROJEKT >>>

Skomentuj:

Dom jednorodzinny na niewielkiej działce [PROJEKT]