Kolorowe i dostępne dla wszystkich. Nowe przedszkole w Wilanowie

Dwukondygnacyjne przedszkole publiczne o powierzchni ponad 3 tys. mkw. przy ulicy Zdrojowej w Wilanowie zaprojektowała pracownia Tremend. Budynek wpisuje się w krajobraz dzielnicy, a projekt wnętrza cechuje prosty rozkład zapewniający dzieciom i rodzicom łatwą orientację w przestrzeni.

Na projekt przedszkola składa się zarówno bryła budynku, jak i aranżacja jego wnętrz. Jak wspomina architekt Magdalena Federowicz-Boule z Tremend, zadanie nie było łatwe, ponieważ pod zabudowę przeznaczono bardzo długą, ale również wyjątkowo wąską działkę. Dodatkowo obiekt miał być w pełni przystosowany dla osób niepełnosprawnych, a na terenie posesji musiały zmieścić się place zabaw oraz parking.

Zanim przekroczymy próg przedszkola, uwagę zwraca ciekawie rozwiązana bryła budynku z dużymi przeszkleniami oraz elewacja będąca połączeniem tynku z naturalnym drewnem.

 Chcąc wizualnie ocieplić betonową okolicę, z którą sąsiaduje przedszkole, wprowadziliśmy do fasady drewniane elementy – wyjaśnia architekt Magdalena Federowicz-Boule. – Z drugiej strony budynek graniczy z krajobrazowym rezerwatem przyrody Skarpą Ursynowską, gdzie znajduje się więcej drzew, więc takie nawiązanie wydawało nam się naturalne i niezbędne.

Na drugiej kondygnacji, od strony zachodniej, wybudowano przestronny taras, który służy rekreacji przedszkolaków. Drewniane podłogi oraz ażurowe belki podtrzymujące szklany dach częściowo chronią przed nadmiernym słońcem, a jednocześnie nie zabierają światła. Dzięki temu w przestrzeni tej panuje ciepła, sprzyjająca grom i zabawom atmosfera. W celu zapewnienia dzieciom bezpieczeństwa zaprojektowano wysokie, wykonane z grubego szkła barierki. Zabieg ten umożliwił otwarcie tarasu na okoliczne krajobrazy, a tym samym przenikanie zieleni do wnętrza.

Przedszkole w Wilanowie, projekt: TremendPrzedszkole w Wilanowie, projekt: Tremend fot. Tremend

Kolorystyka ułatwia poruszanie się po przedszkolu 

Wewnętrzna przestrzeń przedszkola podzielona jest na bloki tematyczne. Znalazły się tu atrakcyjne, komfortowe i nowoczesne sale do nauki i zabawy, szatnie, łazienki, strefa gastronomiczna, zaplecze administracyjne z pokojami dla personelu oraz pomieszczenia techniczne. Ponieważ budynek jest duży, chcąc ułatwić dzieciom sprawne poruszanie się po nim, zastosowano w każdym z bloków inną kolorystykę – są więc na przykład pomieszczenia w kolorze żółtym, zielonym czy niebieskim. Na parterze zaplanowano salę zabaw dostępną również dla rodziców odwiedzających swoje pociechy. Dodatkowo przedszkole wyposażono w innowacyjne instalacje wideo, umożliwiające przywoływanie podopiecznych przez ich opiekunów.

Budynek bez barier - dostępny dla wszystkich 

Poza przemyślanym rozplanowaniem pomieszczeń oraz aranżacją przestrzeni przyczyniającą się do kreatywności i odpowiedniego rozwoju dzieci, ogromnie ważne było zapewnienie komfortu oraz bezpieczeństwa. Niezbędne więc było zastosowanie materiałów, które posiadają wszelkie potrzebne aprobaty ITB oraz atesty PZH. Ogromną wagę przywiązano też do kwestii przystosowania budynku do potrzeb osób niepełnosprawnych. Chcąc zapewnić komfort osobom poruszającym się na wózkach inwalidzkich, umieszczono w przedszkolu przestronną windę i specjalnie przystosowaną toaletę. Wszystkie wejścia do budynku oraz przejścia są bezprogowe, a drzwi odpowiednio szerokie.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Więcej o: