Prosta forma na narożnej działce. Dom w typie nowoczesnej stodoły [PROJEKT]

07.11.2017 10:45
To kolejna koncepcja nowoczesnego domu jednorodzinnego, w którym autorzy odnoszą się do prostej formy stodoły. Budynek powstanie na narożnej działce w Poznaniu. Projekt opracowali architekci z pracowni Spacelab.

Inspiracją dla tej bryły była tradycyjna stodoła. Przy narożnym kształcie działki ten rodzaj zabudowy okazał się najbardziej optymalny. Prosta forma piętra i styk linii dachu skośnego ze ścianami to podstawy nowoczesnej kompozycji tego projektu.

Bryła piętra ma jednolity charakter dzięki zastosowaniu tego samego materiału na dachu i ścianach. Skośne kasety obudowy okien piętra zaprojektowano z płyt włóknisto-cementowych. Ze względu na narożnikowy układ działki i wgląd z ulicy na część ogrodu, główny taras, by dać mu większą prywatność, został „wciągnięty” w bryłę budynku.

Centrum domu wyznacza przestronna kuchnia

Drugi taras ma trójkątną formę i przylega do pracowni na parterze. Centrum domu wyznacza przestronna kuchnia. Jej część robocza została schowana pod nadwieszeniem sufitu. Nad wyspą kuchenną otwiera się dwukondygnacyjna przestrzeń. Z tego miejsca roztacza się widok na ogród, antresolę i bibliotekę na piętrze.

Rzut parteruRzut parteru projekt: spacelab

Na piętrze otwarta przestrzeń antresoli z biblioteką oddziela część sypialną dorosłych od strefy dzieci. W budynku zaprojektowano ślusarkę aluminiową z oknami podnoszono-przesuwnymi typu HS oraz żaluzje fasadowe. W projektowanych wnętrzach nieotynkowane stropy żelbetowe parteru (efekt betonu architektonicznego) zostaną zestawione z zabudową z naturalnego drewna dębowego.

ZOBACZ PROJEKT >>> 

Autorzy: Spacelab architekt Agnieszka Deptuła 

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Komentarze (5)
Projekt domu w typie nowoczesnej stodoły w Poznaniu
Zaloguj się
  • xprimo

    Oceniono 5 razy 3

    Bardzo fajny przemyślany rozkład pomieszczeń, kolorystyka elewacji pieści mój gust:)
    zmienił bym tylko fundamenty na płytę fundamentową, płaski dach, przy głównym wejściu "holu" miejsce na dużą szafę na całej przeciwległej ścianie, a na piętrze garderoby połączył od wewnątrz z pokoikami. :) i mogę mieszkać od jutra.

  • q-ku

    0

    przewymiarowane wnętrze powoduje, że człowiek jest zmęczony łażeniem po kawę (2 razy - wstawić wodę, wrócić), książkę czy do toalety.
    Postawić tam rower, żeby było szybciej

  • Oceniono 5 razy -1

    Olbrzymiasta kuchnia i to o podwójnej wysokości. NA CO komu taka? Marnotrawstwo powierzchni.
    Stół jadalniany daleko od kuchni. Kiepsko, no chyba, że transport posiłków zapewni służba.
    Maleńkie garderoby na piętrze.Bez sensu.Duży dom, a tylko 3 sypialnie. Kiepsko.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły