Przebudowa Szpitala Dziecięcego w Poznaniu [WASZE PROJEKTY]

Istniejący szpital pediatryczny przy ul. Nowowiejskiego w stolicy Wielkopolski nie spełnia wymogów architektonicznych, budowlanych i medycznych dla nowoczesnych obiektów tego typu. Z tego powodu Marcin Adamczyk, absolwent Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej, w ramach pracy magisterskiej sporządził projekt nowej placówki przy ul. Spornej.

Nowy Szpital Dziecięcy miałby powstać na działce przy ulicy Spornej, gdzie aktualnie znajduje się Specjalistyczna Przychodnia Medycyny Wieku Rozwojowego. Miejsce po wyburzonym budynku przychodni zająłby niewielki w skali, trzykondygnacyjny szpital, złożony z trzech segmentów.

Front budynku kształtowany jest przez element uzupełniający przerwę w pierzei ul. Spornej. Wraz z istniejącym szpitalem od ul. Nowowiejskiego pełni rolę bramy, wyznaczającej lokalizację głównego wejścia. Zewnętrzny dziedziniec domknięty jest trzykondygnacyjną bryłą, której dłuższy bok ustawiono równolegle do ulicy. Ostatnią częścią zabudowy jest skrzydło ustawione równolegle w stosunku do północnej granicy działki. Całość przykryta jest dachem płaskim o niewielkim nachyleniu.

Projektowany obiekt składa się ze strefy wejściowej oraz trzech segmentów mieszczących poszczególne oddziały. W przestronnym lobby mieści się punkt rejestracji pacjentów z poczekalnią i zapleczem. Po wpisaniu do rejestru, pacjent zostaje skierowany do oddziału diagnostycznego, usytuowanego w południowym skrzydle budynku. Jest to dział konsultacyjny przeznaczony wyłącznie dla dzieci chorych. Składa się z punktu rejestracyjnego z poczekalnią i zapleczem, gabinetów diagnostycznych, węzłów sanitarnych itp.

Nieodłącznym elementem funkcjonowania działu konsultacyjnego jest oddział diagnostyki laboratoryjnej, endoskopowej i obrazowej. Diagnostyka laboratoryjna składa się z punktu rejestracji pacjentów z poczekalnią, poboru krwi i pracowni badawczych. W zachodniej części budynku wydzielono również strefę komercyjną, w skład której wchodzą apteka, kiosk, miejsce dla dzieci oraz kawiarnia z widokiem na dziedziniec wejściowy.Na piętrze zlokalizowano oddział zabiegowy, chirurgii dziecięcej i jednego dnia. Blok zabiegowy znajduje się nad działem konsultacyjnym i mieści po cztery gabinety ambulatoryjne i chirurgiczno-zabiegowe z bezpośrednim dostępem do światła słonecznego.

Oddział chirurgii dziecięcej znajduje się nad działem diagnostyki laboratoryjnej. Zawiera m.in. dwuosobowe sale łóżkowe dla pacjentów, sale pooperacyjne itp. Nad działem chirurgii ogólnej umieszczono blok operacyjny z oddziałem intensywnej terapii i anestezjologii wyposażonym w dwie sale chirurgiczne ustawione centralnie. Ostatnią częścią nadziemną szpitala jest strefa administracji. Posiada osobne wejście klatką schodową lub windą z oddziału diagnostyki i mieści się na drugim piętrze, stanowiąc nadbudowę od ul. Spornej. Infrastrukturę techniczną, centralną sterylizatornię, pralnię i kuchnię zlokalizowano w części parkingu podziemnego.

Aby nadać budynkowi bezkompromisowy wygląd, przykryto go półprzeźroczystą szklaną ścianą, pokrytą białym sitodrukiem z cienko zarysowanymi pionami na wysokość całego obiektu. Gęsto rozmieszczone pionowe elementy nadają bryle smukłości a jego jasna, czysta stylistyka odzwierciedla funkcję jakim jest obiekt opieki zdrowotnej.

Więcej o:
Skomentuj:
Przebudowa Szpitala Dziecięcego w Poznaniu [WASZE PROJEKTY]
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX