Prostota to zawsze najlepsze rozwiązanie. Dom 016 w Poznaniu pracowni ZOKO

JB

Dom 016 w Poznaniu to obiekt dla osób świadomych swoich potrzeb. Dzięki dobrej komunikacji na linii inwestor-projektant powstał dom zachwycający swoją prostotą i sprytnymi rozwiązaniami. Spełnił oczekiwania klienta i doskonale wpisał się w okolicę.

Dom 016 w Poznaniu projektu ZOKO Architekci
fot. Anna B Gregorczyk / FOTOARCHITEKTURA

Adaptacja starego domu

Inwestorzy nabyli działkę w jednej z poznańskich dzielnic, na której stał stary ceglany dom. Właściciele zgłosili się do architektów z prośbą o opracowanie koncepcji przebudowy istniejącego obiektu. Pierwsze oględziny istniejącego budynku nie pozostawiły jednak złudzeń - ograniczająca konstrukcja domu sprawiła, że jego rozbudowa byłaby skomplikowaną, a przede wszystkim drogą operacją.

Z tego powodu zdecydowano się na wyburzenie starego obiektu i budowę nowego. Za tym rozwiązaniem przemawiał również fakt, że w okolicy nie obowiązywał miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. To pozwoliło architektom z pracowni ZOKO na uformowanie bryły domu, która nie spotkała się z „urzędniczym murem” - uzyskano dokładnie takie warunki zabudowy, jakich oczekiwano.

Wolność tworzenia

Inwestorom marzył się piętrowy nowoczesny budynek z płaskim dachem. Projektanci po przeanalizowaniu sąsiedniej zabudowy zaproponowali prostą w konstrukcji podłużną formę połączoną z prostopadłą częścią parterową. Dzięki powściągliwej formie nowy dom idealnie wpasował się w sąsiedztwo - okoliczną zabudowę wyróżniają bowiem podobne gabarytowo fronty i płaskie dachy. Całość nie wprowadziła niepotrzebnego zamieszania i pozwoliła zachować spójny charakter ulicy.

Punktem reprezentacyjnym Domu 016 jest wysoka na dwie kondygnacje przestrzeń dzienna, co wymusiło odpowiednią konstrukcję domu. Część frontowa, położona prostopadle w stosunku do części „właściwej” nie tylko kryje dwustanowiskowy garaż, ale również odizolowuje prywatną część ogrodu i strefę dzienną od spojrzeń przechodniów.

Wszystkie okna części dziennej zlokalizowane są od zachodu, a przed nadmiernym nagrzewaniem się pomieszczeń chronią żaluzje zewnętrze fasadowe. Piętro w tylnej części działki zostało wysunięte względem parteru, stając się w ten sposób zadaszeniem tarasu. Ponieważ inwestorowi zależało na „ociepleniu” wizerunku domu, biała lśniąca elewacja została przełamana drewnianymi wstawkami.

Wnętrza - integralna część projektu

Przestrzeń wewnętrzna jest bardzo czytelna i prosta. Do wszystkich pomieszczeń na parterze i piętrze prowadzi korytarz. Na parterze - zaraz przy wejściu -
znajduje się pokój gościnny, wykorzystywany również jako gabinet. Obok znajduje się schowek, będący także przejściem do garażu. przejście do garażu. Centrum Domu 016 to otwarta część dzienna z kominkiem, kuchnią i sporym stołem. Całość pięknie doświetla świetlik w stropodachu.

Na piętrze architekci zastosowali podział na strefę dzieci i strefę rodziców. Wchodząc po schodach znajdują się pokoje dziecięce i łazienka. Następnie przechodząc szklaną kładką docieramy do części dorosłych, która składa się z łazienki, sypialni i garderoby.

Dom 016 został zaprojektowany przez zespół ZOKO Architekci w składzie: arch. Marcin Kozierowski, Katarzyna Cynka Bajon i Bartłomiej Bajon.

Skomentuj:

Prostota to zawsze najlepsze rozwiązanie. Dom 016 w Poznaniu pracowni ZOKO