Oświata w dobrym otoczeniu. CKP w Ostrowie Wielkopolskim

Piotr Jański i Andrzej Cempel, projektując gmach Centrum Kształcenia Praktycznego w Ostrowie Wielkopolskim, mieli za zadanie zmienić wizerunek szkolnictwa zawodowego. Udowodnili przy tym, że dobra architektura oświatowa nie jest zarezerwowana wyłącznie dla dużych miast.

Chaotyczne zabudowania

Centrum Kształcenia Praktycznego w Ostrowie Wielkopolskim to miejsce, w którym uczniowie miejscowych średnich szkół technicznych przygotowują się do pracy zawodowej, zdobywając umiejętności praktyczne.

Przed powstaniem CKP przy ul. Wolności znajdowały się historyczne budynki MDK i ZSU. Przy ul. Wojska Polskiego zlokalizowane były sala sportowa i warsztaty szkoły zawodowej. Pomiędzy nimi znajdowały się boiska rozgraniczone dwoma płotami. Cały zespół nie tworzył harmonijnej kompozycji - przestrzeń zewnętrzna była zdegradowana i niefunkcjonalna.

Uporządkowanie przestrzeni

Usytuowanie nowej kubatury pomiędzy ul. Wolności i Wojska Polskiego zmieniło istniejącą sionkę w szeroką promenadę, jednocześnie bryła budynku połączyła dotychczasowe, chaotyczne zabudowania szkolne, klarownie oddzielając przestrzeń publiczną strefy wejściowej od wewnętrznego dziedzińca.

Ustawienie nowego budynku pozwoliło otworzyć wygrodzoną dotychczas przestrzeń i stworzyć plac wejściowy. Główne wejście do kompleksu CKP ukształtowano w formie szerokiej bramy, podcienia wyciętego w bryle budynku, który zaprasza do wnętrza zespołu.

Budowa stworzyła okazję nowego zagospodarowania zaniedbanych szkolnych boisk, przekształcając je w miejsce z wielofunkcyjnym boiskiem, ławkami i dużą ilością zieleni. Teren przed nowym budynkiem ma reprezentacyjny charakter, jest sercem całego kompleksu. To miejsce spędzania czasu wolnego, oczekiwania na autobus, rodziców, znajomych, miejsce integracji uczniów z różnych szkół i klientów Młodzieżowego Domu Kultury, ale również miejsce przyjazne mieszkańcom wykorzystującym skrót komunikacyjny od ul. Wolności.

Wpisane w kontekst

Prostopadłościenna bryła budynku harmonizuje kształtem, kolorem i wysokością z otaczającymi zabudowaniami. Architektoniczny wyraz elewacji nowego budynku współgra z istniejącą zabudową a zarazem jest mocnym, nowoczesnym akcentem przyciągającym uwagę przechodniów. Elewacja charakteryzuje się dużymi i zdecydowanymi płaszczyznami tynkowanych ścian i przeszkleń, nadającymi obiektowi spokojny, nieco monumentalny a zarazem współczesny i industrialny charakter. Taka architektura dobrze koresponduje z funkcją obiektu, który ma za zadanie zmienić wizerunek szkolnictwa zawodowego.

Forma budynku i układ funkcjonalny pomieszczeń są ukształtowane wg. zasad architektury bioklimatycznej. Bryła jest zwarta, otwiera się dłuższą elewacją na południe, natomiast od północy przylega do dwóch istniejących obiektów (co ogranicza straty ciepła). Większość okien umieszczono na południowej elewacji, dzięki czemu generowane są dodatkowe zyski energetyczne, jednocześnie budynek chroniony jest przed przegrzaniem inteligentnie zaplanowaną roślinnością i zadaszeniem nad oknami, które chroni przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym w godzinach południowych.

Funkcjonalne pracownie

Parter zajmują dwie największe pracownie (obróbki skrawaniem i budowlana). Każda z pracowni dysponuje własnym zapleczem sanitarnym. Dwukondygnacyjna pracownia budowlano – instalacyjna o wysokości 7,5m umożliwia wykonywanie szkolenia w pracach na wysokości i montażu dużych konstrukcji.

Południową część piętra zajmują cztery pracownie o zbliżonej powierzchni około 90 mkw.: Energetyki Odnawialnej i Mechatroniki, Komputerowa, BHP i Przedsiębiorczości. Każda z pracowni posiada własne zaplecze. Pracownie doświetlone są zajmującymi całą szerokość pomieszczenia oknami, a także świetlikami dachowymi, co zapewnia stabilne światło do pracy. Północą część piętra zajmują sanitariaty, pokój nauczycielski z widokiem na podwórze oraz pomieszczenia techniczne.

Industrialne wnętrze

Idea warsztatu-pracowni, jest kontynuowana we wnętrzu obiektu, które ma surowy, laboratoryjno, przemysłowy charakter, z betonowymi ścianami, żywicznymi posadzkami i widocznymi instalacjami technicznymi. Parter obiektu rozcięty jest przejazdem, który stanowi otwarty hol wejściowy.

Przeszklony hol główny, z otwartą klatką schodową, ścianą z betonu architektonicznego i przemysłowym oświetleniem nawiązuje do stylu retro.

Otwarta klatka schodowa prowadzi na antresolę, skąd można obserwować dwukondygnacyjną przestrzeń holu, podwórze oraz pracownię budowlano-instalacyjną. Na piętrze na wprost widza wchodzącego schodami znajduje się sekretariat, który poprzez przeszkloną ścianę umożliwia obserwację podwórka Centrum Kształcenia Praktycznego.

Zespół: Architekt Piotr Jański (architektura), Termoprojekt Andrzej Cempel (konstrukcja i instalacje sanitarne), Concept Zdzisław Stachowiak (instalacje elektryczne), Dastore Marcin Domagała i Katarzyna Jastrzębska – Domagała (architektura krajobrazu) oraz PBO Ostrów Wielkopolski (realizacja).

Więcej o:
Skomentuj:
Oświata w dobrym otoczeniu. CKP w Ostrowie Wielkopolskim
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX