Biuro i hala magazynowa Pivexin Technology w Nędzy

Redakcja Pressland/WG

"To mógł być kolejny przypadek hali magazynowej z dobudowanym zapleczem biurowym i socjalnym. Stało się inaczej. Z połączenia różnych skal i funkcji stworzyliśmy prosty, ale spójny i piękny obiekt" - mówi Adam Zwierzyński z pracowni MUS ARCHITECTS. Biuro i hala magazynowa Pivexin Technology w Nędzy wyglądają naprawdę świetnie!

Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Fot. Tomasz Zakrzewski

Coraz więcej firm, myśląc o swoich siedzibach, stawia na dobrą architekturę. Ładne mają być nie tylko budynki biurowe, ale i obiekty przemysłowe tj. magazyny i fabryki. 

W niewielkiej Nędzy (woj. śląskie) powstała nowa siedziba firmy Pivexin Technology, zajmującej się wyposażeniem przemysłu, projektowaniem i budową maszyn i pełnych aplikacji. Projekt powierzono pracowni MUS ARCHITECTS. I był to strzał w dziesiątkę.

Celem projektu było opracowanie nowej siedziby firmy - budynku biurowego z zapleczem socjalnym i hali magazynowej. Architekci mieli zadbać również o zagospodarowanie terenu wokół budynków włącznie z dojazdem, parkingiem i zielenią ozdobną.

Działka, o powierzchni 1 hektara, nie była łatwa - teren wykazuje spadek w kierunku południowym. Różnica terenu w granicach działki (w kierunku północ-południe) to ok. 1,8 m. Budynek zlokalizowano na wyższej części działki. Fasada frontowa znajduje się od strony ul. Gliwickiej. Teren został podzielony na trzy strefy - strefę zabudowy (tu znalazł się budynek biurowy i magazyn), strefę przemysłową (dojazdu, parkowania i dostawy) i strefę biurową (dojazdu i parkowania w części frontowej). Część terenu zachowano i wyrównano - jest to rezerwa pod ewentualną rozbudowę hali.

Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS. Schemat zagospodarowania terenu.
Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS. Schemat zagospodarowania terenu.
Mat. MUS ARCHITECTS

Budynek biurowy i hala magazynowa to przestrzenie o różnej funkcji jednakże w działalności firmy Pivexin Technology będą się uzupełniały i wymagają wzajemnego połączenia. Dążyliśmy, zatem do scalania struktury obu budynków tak, aby stworzyć spójny „organizm”, funkcjonalny kombajn składający się z niezależnych elementów, które jednak ponad wszystko tworzą całość. W ten sposób powstała prostopadłościenna bryła łącząca w swoich ramach różnorodny program funkcjonalny.

- mówią architekci z pracowni MUS ARCHITECTS

Chociaż elewacja całego obiektu jest w kolorze czarnym, wyraźnie widać różnicę między budynkiem biurowym a przemysłowym. Elewacja biurowca jest w dużej mierze przeszklona, bardziej otwarta i trójwymiarowa, wyposażona w pionowe pilastry. Znacznie skromniejsza, dopasowana do charakteru i funkcji tej części obiektu, jest elewacja hali magazynowej.

Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Fot. Tomasz Zakrzewski

Biura znajdują się w reprezentacyjnej, dwukondygnacyjnej część budynku. Można tu wejść od strony parkingu frontowego. Strefę wejściową tworzy hol -  otwarta, wysoka na dwie kondygnacje przestrzeń, z recepcją,bezpośrednim dostępem do sali konferencyjnej oraz z wejściem do obszernego lobby i strefy pracy biurowej. Ta ostatnia ma trójtraktowy układ. Pomieszczenia biurowe ulokowani wzdłuż okien północno-wschodniej elewacji. Toalety, pomieszczenia socjalne dla pracowników oraz schody łączące piętra znajdują się wzdłuż przeciwległej ściany budynku.

Na piętrze przy biurach wydzielono ciągi komunikacyjne oraz przestrzeń wypoczynkową dla pracowników z dostępem do zewnętrznego tarasu. Między częścią biurową a przemysłową znajdują się pomieszczenia techniczne. W tej części wydzielono również zaplecze socjalne (szatnia, toaleta, pomieszczenie socjalne) dla pracowników hali oraz pomieszczenia badawcze (do pracy czasowej).  Na piętrze znajduje się również zespół toalet dla pracowników biurowca oraz archiwum, pomieszczenie dla sprzątaczek i pomieszczenia techniczne. Część magazynowo – produkcyjna to otwarta przestrzeń hali. Podzielono ją na dwa obszary - część z przeznaczeniem na produkcję oraz część z przeznaczeniem na wysokie składowanie.

Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Fot. Tomasz Zakrzewski

Wnętrza zaprojektowano funkcjonalnie i nowocześnie. Dominuje tu biel,którą uzupełniają drewniane okładziny oraz dodatki w kolorze czarnym. Zdecydowano się na zastosowanie szklanych przegród pionowych. Zapewnia to ciągłość estetyczną przestrzeni oraz swobodny przepływ światła. Zewnętrzne światło wpada do budynku zarówno przez duże okna na elewacji, jak i osadzony w centralnej części dachu biurowca świetlik dachowy. Architekci zadbali również o żywą zieleń we wnętrzach.

Biurowiec i hala magazynowa w Nedzy zaprojektowane przez pracownię MUS ARCHITECTS to przykład dobrej, nowoczesnej architektury. Chcemy więcej takich projektów!

Typ: Biurowiec i hala magazynowa - siedziba firmy Pivexin Technology
Lokalizacja: Nędza, Polska
Inwestor: Pivexin Technology
Powierzchnia użytkowa: 3800 m kw., (w tym: hala –2150 m kw. i biurowiec – 1650 m kw.)
Realizacja: 2018
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski
Projekt:MUS ARCHITECTS

Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Siedziba firmy Pivexin Technology. Proj. MUS ARCHITECTS
Fot. Tomasz Zakrzewski


Skomentuj:

Biuro i hala magazynowa Pivexin Technology w Nędzy