Kompleks budynków biurowo-usługowych przy ul. Zwycięskiej we Wrocławiu

Trzy bryły, chociaż podobne, różnią się od siebie detalami. Architekci z pracowni A2+I Paradysz & Mikołajczyk - Dorota Damm-Paradysz, Paweł Paradysz i Konrad Mikołajczyk, zaprojektowali Award Business Park we Wrocławiu.

Generalny wykonawca (Atlas Ward) zaproponował architektom z pracowni A2+I Paradysz & Mikołajczyk, wykonanie koncepcji kompleksu budynków biurowo-usługowych przy ulicy Zwycięskiej we Wrocławiu,na pograniczu dwóch osiedli: Partynic i Ołtaszyna. To teren będący niegdyś koszarami wojskowymi.

Inwestor miał konkretne życzenie - na działce miały znaleźć się trzy budynki o podobnych powierzchniach. Mimo, że bryły mają podobne wielkości, różnią się od siebie.

Staraliśmy się zachować jednorodność brył i wyglądu, nie kopiując jednego budynku. Każdy z budynków trochę się różni mając inny układ "szuflad" wystających z elewacji

- mówią autorzy projektu, architekci z biura A2+I.

Bryły trzech budynków Award Business Park utrzymane są w podobnej, monochromatycznej konwencji. Budynek nr.1 jest największy. Ma 5000 m kw. powierzchni z garażem.Wyróżniają go czerwone elementy na dachu. W tej dominancie znajdują się biura z wyjściem na dach. Budynki nr. 2 i 3 mają po 4500 m kw. powierzchni z garażem. Oprócz podziemnych miejsc parkingowych dla aut, przewidziano tu także parking dla rowerów. Powstała szatnia z łazienką dedykowana rowerzystom.

Kompleks budynków biurowo-usługowych przy ul. Zwycięskiej we Wrocławiu. Proj. A2+I Paradysz & Mikołajczyk.Kompleks budynków biurowo-usługowych przy ul. Zwycięskiej we Wrocławiu. Proj. A2+I Paradysz & Mikołajczyk. Fot. Paweł Paradysz

Budynki zostały cofnięte kilkadziesiąt metrów od linii ulicy Zwycięskiej. Od jezdni oddzielają je parkingi oraz pas zieleni.

Wyzwaniem było usytuowanie budynków na poziomie chodnika na ul. Zwycięskiej, przy zachowaniu wygodnego dostępu do wyremontowanego budynku koszarowego, sąsiadującego z "trójką". Jednocześnie zależało nam na komunikacji pomiędzy budynkami na jednolitym poziomie i wjazdami do garaży podziemnych schowanymi z tyłu. Udało nam się wykorzystać ukształtowanie terenu unikając robienia zjazdów do garaży - dodają architekci.

Przeszklone przyziemia budynków przeznaczone są na usługi. Najwyższe piętra posiadają niewielkie tarasy. 

Więcej o: