Wielorodzinny budynek mieszkalny w Kępnie. Przestrzeń maksymalnie wykorzystana

Redakcja Presslnand/WG

Niewielka działka, budynek wielorodzinny, sztywne zapisy miejscowego planu oraz kontekst przestrzenny to główne wytyczne projektowe, a raczej problemy do rozwiązania. Musiał sobie z nimi poradzić Marcin Wierzbicki z Pracowni Architektonicznej Osiem Pięć.

Budynek wielorodzinny w Kępnie. Proj. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki
Budynek wielorodzinny w Kępnie. Proj. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki
Wiz. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki

Budynek został zaprojektowany dla 24 rodzin. Z uwagi na niewielką powierzchnię działki prace projektowe rozpoczęto nie od koncepcji funkcji budynku i jego formy,  ale od funkcji terenu na którym powstać ma budynek. Gdzie zlokalizować parking, części wspólne, komórki lokatorskie i plac zabaw? Najprostszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie kubatury budynku. Marcin Wierzbicki nie lubi prostych rozwiązań. Postanowił podnieść część mieszkalną na 1 piętro, a poziom O przeznaczyć na funkcję związaną z zagospodarowaniem terenu.

Wyznaczono prostokątny obrys budynku wpisany w teren, w bezpiecznych odległościach od granic sąsiednich działek. W ¾ długości prostokąta (stanowiącego obrys budynku) umieszczono trzon komunikacyjny wydzielający dwa pola - jedno przeznaczone na parking, natomiast drugie na plac zabaw oraz komórki lokatorskie. Zaletą tego typu rozwiązania jest zadaszenie budynkiem funkcji zagospodarowania terenu. Wysiadając z samochodu przedostajemy się suchą drogą do wnętrza budynku a z placu zabaw można korzystać praktycznie nieustannie - niezależnie od warunków pogodowych.

Strefowanie przestrzeni pod budynkiem
Strefowanie przestrzeni pod budynkiem.
Mat. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki

Wyposażenie oraz schemat funkcjonalny placu zabaw opisany jest boksami przymocowanymi do sufitu otwartej części budynku. Komunikacja pomiędzy umieszczonymi pod sufitem boksami polega na sprzężeniu siatkami kilku kubicznych form funkcjonalnie nawiązujących do zasady działania parku linowego.

Architektowi zależało by budynek miał ciekawą w odbiorze formę. Zaprojektował  dach symetryczny, o kącie nachylenia połaci 25 stopni. Kalenica nie przebiega jednak przez środek wyznaczonego prostokątnego pola, ale stanowi jego przekątną. Dzięki temu zabiegowi geometria budynku jest nieoczywista.

Ważną rolę odgrywa tu detal, pojawiający się w projekcie w postaci balkonów czy placu zabaw. Balkony zaprojektowano jako prostopadłościany o jednakowej geometrii pokryte wzorzystą płytką, stanowiącą detal osadzony na gładkiej płaszczyźnie elewacji budynku.

Wielorodzinny budynek mieszkalny w Kępnie. Proj. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki
Wielorodzinny budynek mieszkalny w Kępnie. Proj. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki
Wiz. Osiem Pięć Pracownia Architektoniczna Marcin Wierzbicki

Skomentuj:

Wielorodzinny budynek mieszkalny w Kępnie. Przestrzeń maksymalnie wykorzystana