Cichy Dom w sąsiedztwie autostrady. Jak rozwiązano problem hałasu?

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Nowoczesny budynek, w kształcie trzech połączonych ze sobą prostokątów, usytuowany jest na działce w bliskim sąsiedztwie autostrady. Architektom z pracowni Toprojekt udało się zaprojektować naprawdę Cichy Dom.

Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Fot. Juliusz Sokołowski

Cichy Dom w miejscowości Czerwionka-Leszczyny zaprojektowany został przez pracownię architektoniczną Toprojekt w 2017 roku. Dość długa działka, leżąca w kierunku północ-południe, znajduje się w sąsiedztwie autostrady A1. Mimo, że ekran akustyczny znajduje się ok. 100 metrów o działki, dokładnie na wprost domu jest przerwa na wjazd techniczny - dźwięki z autostrady słychać więc całkiem wyraźnie. Problem hałasu został rozwiązany poprzez ukształtowanie domu w formie czterech ścian usytuowanych równolegle do autostrady, spełniających funkcję barier akustycznych, pomiędzy którymi rozlokowane zostały wszystkie funkcje.

Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Fot. Juliusz Sokołowski

Budynek w kształcie trzech połączonych ze sobą prostokątów usytuowany jest na północnej części działki. Na działkę wjeżdża się od strony popołudniowej poprzez drogę dojazdową. Wejście do obiektu znajduje się od strony wschodniej. Do domu prowadzi niski mostek niwelujący różnicę wysokości między budynkiem a drogą dojazdową.

Bryła Cichego Domu to właściwie dwa tunele (większy i mniejszy). W łączniku między nimi zaaranżowano pokój dzienny z kominkiem na środku. Otwarte na północ i południe (w stronę ogrodu i tarasu) pomieszczenie, jest miejscem spotkań rodziców (mieszkających w tunelu zachodnim) i dzieci (zajmujących tunel wschodni). W części zachodniej, oprócz sypialni rodziców z garderobą i łazienką, znajduje się gabinet, dodatkowa łazienka i taras. W części wschodniej, poza umieszczonym centralnie wiatrołapem, znajdują się dwie sypialnie najmłodszych domowników, łazienka, wc i garderoba. Z tej strony również zaprojektowano taras. Kolejnymi pomieszczeniami są kuchnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym, które zapewnia jednocześnie dostęp do dwustanowiskowego garażu.

Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Mat. Toprojekt

Od południa w strefie dziennej i od północy w sypialniach, umieszczono duże przeszklenia. Z okien rozciąga się widok na zmieniający się krajobraz ogrodu. Wysunięcie ścian i dachów poza przeszklenia wychodzące na ogród spełnia dwie funkcje. Po pierwsze takie rozwiązanie ogranicza dźwięki z autostrady. Po drugie wysokie słońce w lecie nie wpada do środka, a niskie w zimie tak.  Bardzo ciekawie ukształtowano powierzchnię ogrodu. Trawnik nie jest płaski ale faluje jak powierzchnia morza lub jeziora.

Cichy Dom autorstwa Toprojekt otrzymał wyróżnienie w konkursie Architektura Roku SARP 2019 w kategorii dom jednorodzinny. Podczas wystawy Najlepsze domy Grupy Wyszehradzkiej 2018 otrzymał wyróżnienie.

Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Cichy Dom. Proj. Toprojekt
Fot. Juliusz Sokołowski

----- Cichy Dom

Lokalizacja: Czerwionka—Leszczyny
Data: 2017
Powierzchnia całkowita: 439 m²
Projekt: Toprojekt
Zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Joanna Wawrzyniak, arch. Karol Wawrzyniak,arch. Katarzyna Mazurek, arch. Marek Lis, arch. Alina Kudla
Zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Skomentuj:

Cichy Dom w sąsiedztwie autostrady. Jak rozwiązano problem hałasu?