Konkurs KOŁO: Jak zagospodarować przestrzeń przy Jeziorze Długim? Przeprowadzono konsultacje społeczne

Redakcja Pressland/WG

Zadaniem tegorocznej edycji Konkursu Koła jest zaprojektowanie budynku z toaletą publiczną nad Jeziorem Długim w Olsztynie. Po raz pierwszy, organizatorzy konkursu - Geberit, Miasto Olsztyn oraz SARP, zdecydowali się na zorganizowanie konsultacji społecznych. Czego chcą mieszkańcy?

1 z 121. Konkurs Koło na projekt łazienki. Tym razem projektujemy dla Olsztyna!
Fot. kolaż Bryla.pl/ Google Maps/mat. prasowe

Konkurs KOŁO na projekt budynku z toaletą publiczną to jedna z najbardziej rozpoznawalnych inicjatyw architektonicznych w kraju. To konkurs, który ma realny wpływ na przestrzeń publiczną. W tym roku zadaniem konkursowym jest zaprojektowanie ogrodu zabaw wraz z budynkiem toalety publicznej, z użyciem rozwiązań ekologicznych i w duchu zrównoważonego rozwoju.

Projekt koncepcyjny dotyczy terenu przy wschodnim brzegu Jeziora Długiego, wzdłuż istniejącego bulwaru pieszo-rowerowego. Naturalna okolica wybranego miejsca wymaga szczególnego podejścia do jej zaaranżowania, dlatego w tym roku, po raz pierwszy, organizatorzy konkursu – Geberit, Miasto Olsztyn oraz SARP, zdecydowali się na zorganizowanie konsultacji społecznych.

Zaangażowanie miejskiej społeczności w proces konsultacji dotyczących zaprojektowania przestrzeni wokół wschodniego brzegu Jeziora Długiego pokazuje, jak ten teren jest dla niej ważny. Podkreślenie piękna oraz ochrona naturalnego środowiska, będzie dla projektantów głównym wyzwaniem w tegorocznej edycji Konkurs KOŁO. Wierzymy, że uczestnicy konkursu skorzystają z udostępnionych przez nas wyników warsztatów i będą kierowali się głosem mieszkańców, dla których projektują tę przestrzeń

– mówi Justyna Zborowska, Menedżer ds. PR i reklamy w grupie Geberit, do której należy marka KOŁO.

Czego chcą mieszkańcy Olsztyna?

Mieszkańcy mogli wyrazić dwój głos dotyczący wizji zagospodarowania przestrzeni przy Jeziorze Długim. Do udziału w konsultacjach zaproszono dzieci, młodzież i dorosłych - dzięki temu udało się zebrać ciekawe wnioski i propozycje, które będą pomocnymi wskazówkami dla projektantów biorących udział w konkursie.

Najmłodsi olsztynianie chcą przestrzeni, w której po prostu mogą się bawić. Zajęcia z dziećmi pokazały że potrzebne są niebanalne place zabaw oraz kolorowe tereny, zapewniające bezpośredni i bliski kontakt z naturą.

Warsztaty z szóstoklasistami pokazały, że uczniowie stawiają na oryginalność, różnorodność i atrakcyjność danej przestrzeni, bogatą ofertę rozrywek i możliwość spotkania się w grupie. Młodzież docenia miejsca, które pozwalają spędzać czas z rówieśnikami na wiele sposobów i różnią się od inwestycji, które w okolicy już zrealizowano.

Dorośli mieszkańcy Olsztyna są bardzo związani z terenem wokół jeziora i chcą zachować jego naturalny charakter. W trakcie konsultacji przygotowano analizę SWOT, która wyodrębniła mocne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia związane z projektem zagospodarowania przestrzeni. Niewątpliwymi zaletami terenu są bogactwo naturalne, bliskość wody, dobrze rozwinięta infrastruktura i komunikacja miejska oraz dostępne ścieżki rowerowe i piesze, których nawierzchnia niestety nie jest w najlepszym stanie. A słabe strony? Teren przy Jeziorze Długim jest zaniedbany, nie ma izolacji akustycznej od głównej drogi oraz dostępnej łazienki, a linia energetyczna może utrudniać jego zagospodarowanie. Mieszkańcy upatrują szansy w stworzeniu nowego miejsca spotkań, ochrony istniejących już form zieleni i zapewnianiu porządku i opieki nad otoczeniem. Olsztynianie obawiają się jednak zniszczenia natury, pojawienia się działalności komercyjnej oraz nowego źródła hałasu. Dorośli mieszkańcy chcą, by miejsce zachowało swój kameralny charakter.

Głos olsztynian ważny dla projektantów

By w pełni podkreślić naturalny charakter przestrzeni przy Jeziorze Długim, projekt budynku będzie musiał wpisywać się w ideę ekologii i zrównoważonego rozwoju. Ważne będzie użycie materiałów naturalnych oraz zapewnienie użytkownikom bezpośredniego kontaktu z przyrodą. Przestrzeń nie może tworzyć barier architektonicznych, ani zastępować naturalnego otoczenia betonem. Zadaniem projektantów będzie zapewnienie mieszkańcom miejsca do aktywności na trawie, placów zabaw i zewnętrznych siłowni – wszystko w duchu jak najmniejszej ingerencji w naturalne środowisko. Oprócz funkcji ogólnodostępnej toalety, przyjaznej dla osób niepełnosprawnych, projektanci powinni zapewnić mieszkańcom dodatkowe udogodnienia, takie jak np. miejsca do odpoczynku, punkty widokowe, czy ścieżki i tablice edukacyjne.

Przypominamy, 7 maja 2010 roku to ostateczny termin składania prac! Więcej szczegółów na stronie konkursowej www.konkurskolo.pl

21. konkurs KOŁO na projekt łazienki - plakat konkursowy
21. konkurs KOŁO na projekt łazienki - plakat konkursowy
Fot. mat. KOŁO

Skomentuj:

Konkurs KOŁO: Jak zagospodarować przestrzeń przy Jeziorze Długim? Przeprowadzono konsultacje społeczne