Centrum kultury wsi Zabłędza - nowoczesna stodoła od BNG Studio

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Centrum kultury nie może być użytkowane tylko "od święta" - ma być przestrzenią integrującą i przyciągającą mieszkańców. Architekci z BNG Studio Tuchów przygotowali ciekawą koncepcję budynku centrum kultury wsi Zabłędza.

Centrum kultury wsi Zabłędza. Proj. BNG Studio Tuchów
Centrum kultury wsi Zabłędza. Proj. BNG Studio Tuchów
Mat. BNG Studio Tuchów

Wieś Zabłędza (gm. Tuchów) leży na Podgórzu Karpackim, ok. 14 kilometrów od Tarnowa. Ze wszystkich stron otoczona jest wzgórzami. Architekci z pracowni BNG Studio z Tuchowa, przygotowali koncepcję centrum kultury wsi Zabłędza - nowoczesnego obiektu, który miałby stanąć w centrum wsi w bezpośrednim sąsiedztwie szkoły i głównej drogi. Projekt poprzedzony został rozmowami z radą sołecką i licznymi wizytacjami w terenie. Wyzwaniem było stworzenie atrakcyjnej i niebanalnej przestrzeni, która spełniałaby wiele oczekiwanych przez mieszkańców funkcji.

Nie chcieliśmy tworzyć kolejnego domu wiejskiego który użytkowany byłby jedynie „od święta”. Naszą ideą było przygotowanie miejsca otwartego w którym zarówno starsi jak i młodsi mieszkańcy korzystali by na co dzień. Bliskość szkoły, przystanku, dużego osiedla mieszkaniowego daje dużo perspektyw aby obiekt był otwarty na różnego typu aktywności społeczne

mówi arch. Tomasz Krzemiński z BNG Studio Tuchów.

Architekci zaproponowali prosty budynek w stylu nowoczesnej stodoły. Obiekt zwracający uwagę, przyciągający wzrok, ale nie dominujący w przestrzeni. Zdecydowano się na aluminium, naturalne drewno, szkło i beton, połączone z dużą ilością zieleni.

Centrum kultury wsi Zabłędza. Proj.BNG Studio Tuchów
Centrum kultury wsi Zabłędza. Proj.BNG Studio Tuchów
Mat. BNG Studio Tuchów

Centralną częścią budynku jest otwarta na otaczający teren, oświetlona dużą ilością południowego światła sala wielofunkcyjna dostępna z poziomu terenu. Sala będzie miejscem licznych aktywności - spotkań mieszkańców, różnych kół i stowarzyszeń działających w gminie. Organizowane tu będą wydarzenia kulturowe oraz przedstawienia. Przy sali przewidziano zaplecze kuchenne, szatnie oraz zaplecze higieniczno - sanitarne.

Z racji nachylenia działki w kierunku południowym udało się uzyskać częściowe podpiwniczenie - spełniać ono będzie funkcje magazynowe dla różnych działalności realizowanych w sołectwie.

Dodatkową, ważną dla nas przestrzeń zaaranżowaliśmy na antresoli. Chcieliśmy znaleźć miejsce które miało by być stałą przestrzenią dla najmłodszych – dzieci i młodzieży, ponieważ według nas budowanie między nimi relacji nie powinno kończyć się jedynie w szkole

mówią architekci z BNG Studio Tuchów.
Centrum kultury wsi Zabłędza. Proj. BNG Studio Tuchów
Centrum kultury wsi Zabłędza. Proj. BNG Studio Tuchów
Mat. BNG Studio Tuchów

Na antresoli mogłaby powstać świetlica, bawialnia lub czytelnia.

Architektom zależało, by zagospodarowanie otoczenia obiektu stanowiło spójną całość z przestrzenią wewnętrzną. W obrębie działki zaprojektowana została altana z tarasem widokowym, miejsce na plac zabaw oraz siłownie plenerową. Pomimo nachylenia działki i jej niewielkiej powierzchni udało się wygospodarować miejsce na powierzchnię zieloną. Od strony południowej powstanie trawnik - miejsce sprzyjające aktywnością na świeżym powietrzu.

Gmina Tuchów od kilku lat czynnie uczestniczy w programach związanych z ochroną środowiska, dlatego centrum wsi Zabłędza, musiało być budynkiem energooszczędnym i przyjaznym środowisku. Zastosowanie w obiekcie gruntowej pompy ciepła oraz wykorzystanie wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej pozwoli na znaczącą redukcję kosztów eksploatacyjnych budynku, redukcję emisji CO2 i umożliwi mieszkańcom na wgląd na działanie tego typu rozwiązań i (być może) przeniesienia ich do swoich prywatnych domów.

Skomentuj:

Centrum kultury wsi Zabłędza - nowoczesna stodoła od BNG Studio