Restauracja Opasły Tom od BUCK.STUDIO - kolory, płaszczyzny i faktury

Redakcja Pressland/WG/mat. architektów

Dobry projekt zawsze wytrzymuje próbę czasu. Chociaż od otwarcia restauracji Opasły Tom w nowym miejscu (przy ul. Wierzbowej 9) minęły już ponad dwa lata, zaprojektowane przez BUCK.STUDIO wnętrza nadal robią piorunujące wrażenie.

Restauracja Opasły Tom w Warszawie. Proj. BUCK.STUDIO
Restauracja Opasły Tom w Warszawie. Proj. BUCK.STUDIO
Fot. PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Niedawno o restauracji Opasły Tom znów zrobiło się głośno. Jako jeden z dwóch obiektów z Polski znalazła się na krótkiej liście konkursu Wallpaper Design Awards 2020 (ostatecznie w kategorii "najlepsza nowa restauracja" zwyciężyła podwodna restauracja Under projektu biura Snøhetta).

Zaprojektowana przez multidyscyplinarną pracownię BUCK.STUDIO restauracja to ponad 260-metrowa, dwupoziomowa przestrzeń. Znajduje się tu seria sal konsumpcyjnych różnej skali, bar z czytelnią (salą lounge), winoteka oraz półotwarta kuchnię.  Ze względu na nieoczywisty układ funkcjonalny największym wyzwaniem aranżacji wnętrz było znalezienie rozwiązania, które połączyłoby wszystkie pomieszczenia i scaliło projekt w charakterystyczną całość.

 

Jako element scalający zastosowano paletę głębokich, inspirowanych naturą, nasyconych barw - koralowej, szałwiowej, miodowej i atramentowej, które definiują poszczególne pomieszczenia. Wrażenie spójności potęguje oryginalny sposób wykończenia ścian, które zostały obłożone blachą falistą pokrytą aksamitem. Daje to efekt miękko falujących powierzchni. To współczesne, minimalistyczne rozwiązanie, poza niezwykłym efektem estetycznym, zapewnia także znakomitą akustykę pomieszczeń i stanowi kontrastowe tło dla elementów umeblowania i wyposażenia restauracji wykończonych szlachetną - nawiązującą do mebli w stylu art deco - czeczotą topolową oraz naturalnym, niepolerowanym, surowym, marmurem.

Poza wyrazistą paletą kolorystyczną i falującymi, aksamitnymi ścianami, elementem wyróżniającym projekt jest oryginalny system oświetlenia bazujący na lampach, w których kompozycje z ręcznie wykonanych szklanych kloszy o różnych kształtach, zostały zaprojektowane by współgrać ze skalą oraz funkcją poszczególnych pomieszczeń.

Układ funkcjonalny restauracji został rozplanowany tak aby górny poziom, widoczny z ulicy przez okazałe okna, miał bardziej elegancki - sprzyjający specjalnym okazjom i uroczystościom - charakter, dolny poziom był natomiast bardziej kameralny, ze swobodniejszą atmosferą, dedykowaną mniej formalnym spotkaniom.

Na parterze restauracji mieści się reprezentacyjna, przestrzenna sala z widokiem na historyczne budynki Warszawy, które odbijają się w wysokich lustrach. Sala zapada w pamięć dzięki spektakularnemu oświetleniu oraz posadzce terazzo w geometryczny wzór (nawiązującej do dawnej lokalizacji restauracji przy ul. Foksal). Wchodzi się do niej przez hol wejściowy z okazałą szatnią z czeczoty, prowadzący także do baru z salą lounge - zwaną czytelnią, w której serwowany jest aperitif i koktajle.

Na górnym poziomie znajduje też sekretny pokój zwany ‚oazą’. Wykończona w całości, niczym szkatułka, czeczotą i oryginalną tkaniną w kwiecisty wzór w stylu art noveau mieści tylko jeden stolik. Swoją nazwą i odrębnym stylem wykończenia wnętrz ‚oaza’ nawiązuje do historii budynku, w którym mieściła się niegdyś słynna przedwojenna restauracja z dansingiem i kabaretem.

Na niższym, bardziej kameralnym poziomie bije serce restauracji czyli półotwarta kuchnia, w której przygotowywane są współczesne, autorskie interpretacje polskich dań. Także tu mieści się piwniczka z winami oraz 3 sale konsumpcyjne - każda o odmiennym charakterze. Miodowa, w której można podglądać pracę kucharzy, atramentowa, idealna na degustację win z mieszczącej się tu winoteki oraz szałwiowa sala ‚private dining’. Poza mniejszą, bardziej kameralną skalą sal, nieformalną atmosferę i przytulny charakter uwydatniają wykończone klasycznym dębowym parkietem podłogi oraz oddzielające wszystkie sale aksamitne story.

Projekt wnętrz uzupełnia identyfikacja wizualna, której charakterystycznym motywem jest nawiązujący do nazwy restauracji deseń przywołujący na myśl ułożone na bibliotecznej półce książkowe tomy, obecny zarówno w karcie menu jaki i na serwetkach a także niewielki talerzyk wykonany ręcznie z kamionki, w którego środkowym punkcie znajduje się znak ‚opasłego’ O.

Restauracja Opasły Tom w Warszawie. Proj. BUCK.STUDIO
Restauracja Opasły Tom w Warszawie. Proj. BUCK.STUDIO
Fot. PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

---

Restauracja Opasły Tom

Adres: ul. Wierzbowa 9, Warszawa
Klient: Kręgliccy. Restauracje i catering.
Metraż: 260 m2
Ilość miejsc siedzących: 76
Rok projektu: 2018
Rok realizacji: 2018

Skomentuj:

Restauracja Opasły Tom od BUCK.STUDIO - kolory, płaszczyzny i faktury