Mies van der Rohe Award - 8 nominacji

dll

Znamy pełną listę polskich nominacji do Europejskiej Nagrody Miesa van der Rohe.  

Zintegrowane Centrum Studenckie, manufaktura nr 1, konkurs, nagroda, mies van der rohe award
Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej - Manufaktura Nr 1

 

Nagroda Miesa van der Rohe przyznawana jest europejskim realizacjom architektonicznym w uznaniu ich walorów konceptualnych, technicznych i konstrukcyjnych. Składa się na nią nagroda pieniężna w wysokości 50 tys. euro i statuetka przedstawiająca budynek Pawilonu Niemieckiego z Wystawy Światowej w 1929 roku autorstwa Miesa van der Rohe. W tym roku to prestiżowe wyróżnienie ma szansę zdobyć aż 8 polskich budynków. Pisaliśmy już o czterech polskich nominacjach do tegorocznej edycji konkursu. Były to:

 

Dom OUTrialny i Dom Bezpieczny  (KWK Promes)

Muzeum Wsi Opolskiej (Iwony Wilczek i Mariusza Tenczyńskiego)

Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej(KKM Kozień Architekci)

 

Dziś prezentujemy pozostałe budynki, które znalazły się pośród 341 nominowanych europejskich realizacji:

 

Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej SYMFONIA

 

 

Kompleks Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej SYMFONIA jest zlokalizowany w Katowicach, a autorami jego projektu są Tomasz Konior i Krzysztof Barysz - KONIOR STUDIO, BARYSZ KONIOR ARCHITEKCI. Budynek stanowią dwie surowe ceglane bryły dobudowane do neogotyckiej fasady Akademii Muzycznej. Między nimi rozciąga się wolna przestrzeń - atrium - przykryta szklanym dachem. Jest to serce całego kompleksu, które z jednej strony domyka zabytkowa ceglana elewacja uczelni, a z drugiej nowa - betonowa.

 

Nowy budynek pod ceglanym płaszczem skrywa żelbetową strukturę, której surowe elementy zostały w wielu miejscach wyeksponowane. Przecięty on został wąskim atrium, dzielącym obiekt pod względem funkcjonalnym - na część dydaktyczną i część koncertową. Znajduje się tu prócz biblioteki, studia nagrań, archiwum i specjalistycznych pracowni, także jedyna w Polsce sala koncertowa na 500 miejsc z regulowaną akustyką.

Projekt Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej SYMFONIA został uhonorowany nagrodą SARPu za rok 2007.

 

 

Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej

 

fot. Łukasz Woźniak

 

Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej zostało zaprojektowane przez biuro Manufaktura Nr 1. Obiekt jest miejscem odbywania się tzw. Studiów Podstawowych - poprzedzających wybór kierunku i mający na celu ujednolicenie wiedzy.

 

Obiekt posiada masywną, prostopadłościenną bryłę, dobrze wkomponowującą się w otaczającą zabudowę kampusu. Charakterystyczna perforowana za pomocą okrągłych okien fasada, budzi skojarzenia z kodem binarnym - ?językiem? współczesnych nauk ścisłych.

 

Wnętrze budynku cechuje wykorzystanie w minimalnym stopniu materiałów wykończeniowych i elementów rozpraszających uwagę. Podzielone zostało ono pod względem funkcjonalnym na przestrzeń dydaktyczną i studencką.

 

Modelowy Dom Ekologiczny kolo Pszczyny

 

Źródło: Piotr Kuczia

 

Modelowy Dom Ekologiczny kolo Pszczyny został zaprojektowany przez Piotra Kuczia. Założeniem projektu było stworzenie budynku nie tylko eko-logicznego, ale także logicznego: logicznego w swojej geometrycznej i funkcjonalnej strukturze, w stopniu wyważenia poszczególnych rozwiązań, jednocześnie także eko-nomicznego.

 

Dom powstał na planie kwadratu, a jego nietypowa bryła wynika zarówno z kontekstu jakim jest malowniczy krajobraz Jeziora Goczałkowickiego, jak i wymogów inwestora, prostoty takiej konstrukcji, dążenia do jak najmniejszej straty energii, jak również z interpretacji języka tradycyjnej architektury regionu.

 

Całość budynku została obudowana szczelną 20cm termoizolacją. Dach w części parterowej został pokryty papą, na którą z kolei nałożono kilkucentymetrową warstwę ziemi i porostów. Takie rozwiązanie zdaniem architekta stanowi doskonałą izolację i minimalizuje utratę ciepła.

 

Główny obszar mieszkalny budynku znajduje się na parterze i stanowi go otwarta przestrzeń, bez korytarzy i niemal nie posiadająca ścian. Z drugą kondygnacją łączą go wąskie schody.

 

Ciepłą wodę mieszkańcom dostarczają kolektory słoneczne, a za wymianę powietrza odpowiedzialna jest zaawansowana instalacja wentylacyjna z odzyskiem ciepła.

 

Budynek apartamentowy przy ul. Walecznych w Warszawie

 

Źródło: SARP

 

Budynek apartamentowy przy ul. Walecznych na Saskiej Kępie w Warszawie zaprojektowało biuro Bulanda, Mucha Architekci. Jego projekt został wyłoniony w prywatnym konkursie, nad którym patronat objęło SARP.

 

Willa doskonale wpisuje się w kameralną zabudowę willową okolicy z okresu międzywojennego. Neomodernistyczny budynek o prostej bryle mieści siedem luksusowych apartamentów na trzech kondygnacjach. Ostatnie trzecie piętro zostało wycofane w głąb budynku pełni rolę penthouse'u z oranżerią i tarasem.

 

 

W lutym poznamy ścisłych finalistów konkursu. W maju natomiast zostaną wyłonieni zwycięzcy. Poniżej prezentujemy budynki, które zdobyły Europejską Nagrodą Miesa van der Rohe w ubiegłych latach:

 

(2007) MUSAC Muzeum Sztuki Współczesnej w Castilla y Leon w Hiszpanii - Mansilla + Tunon zobacz

(2005) Ambasada Królestwa Niderlandów w Berlinie - OMAzobacz

(2003) Parking i dworzec tramwajowy Hoenheim Nord w Strasburgu - Zaha Hadidzobacz

(2001) Centrum Kursaal w San Sebastian - Rafael Moneozobacz

(1998) Muzeum Sztuki w Bregencji - Peter Zumthorzobacz

(1996) Francuska Biblioteka Narodowa w Paryżu - Dominique Perraultzobacz

(1994) Dworzec kolejowy Waterloo w Londynie - Nicholas Grimshaw & Partners 

(1992) Stadion Badalona w Barcelonie - Esteve Bonell i Francesc Rius

(1990) Terminal lotniska Stansted w Londynie - Norman Foster & Partners

(1988) Borges e Irmao w Vila do Conde w Portugalii - Alvaro Siza

 

 

Wszystkie nominacje oglądaj na stronie www.miesarch.com 

 

 

dll

 

Zobacz także:

 

Mies van der Rohe Award - polskie nominacje

Muzeum Wsi Opolskiej

Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej

Skomentuj:

Mies van der Rohe Award - 8 nominacji