Corte Verona we Wrocławiu

red

Nowy budynek mieszkalny wyróżnia się charakterystyczną elewacją. Czerwono-złota kolorystyka i loggie mieszkań mają symbolizować rozsunięte i wystające z muru cegły. Projekt powstał w krakowskiej pracowni Lewicki i Łatak.


Budynek powstał na planie czworoboku z wewnętrznym dziedzińcem i zajmuje działkę o pow. 1,5 ha. Trzy boki Corte Verona mają wyraźne przełamania - dzięki temu zabiegowi udało się zachować drzewa rosnące przy budynku. Od strony ul. Grabiszyńskiej elewacja ma bardziej monumentalny wygląd i utrzymuje linię zabudowy wytyczoną przez sąsiednie budynki mieszkalne.

 

 

- Chcieliśmy, by budynek Corte Verona kontynuował tak charakterystyczne dla Wrocławia użycie cegły w budownictwie - mówią Kazimierz Łatak i Piotr Lewicki z Biura Projektów Lewicki i Łatak, autorzy projektu. - W bezpośrednim sąsiedztwie spotkamy ją na elewacjach budynków i w tzw. małej architekturze: murkach, ławkach i ogrodzeniach. Właśnie ażurowy ceglany mur stał się dla nas bezpośrednią inspiracją.

 

 

Od strony al. Pracy powstało wejście na wewnętrzny dziedziniec, z którego można się dostać na klatki schodowe. Według projektu przewidziano tam minipark. Będzie on kompozycją trawników, krzewów i drzew oraz klombów kwiatowych. Inspiracją dla jego wyglądu był obraz Władysława Strzemińskiego "Widok z okna". W planach są również m.in. ścieżki dla pieszych, ławki, piaskownica i huśtawki.

 

Czytaj więcej

 

źródło: Gazeta Wyborcza Wrocław

 

 

Zobacz także:

 

Nowoczesna szkoła we Wrocławiu

 

Zabytkowy Hotel Monopol

 

Zbigniew Maćków architekt z Wrocławia

 

Skomentuj:

Corte Verona we Wrocławiu