Na czym polega zasada trójkąta roboczego?
Gotowanie to proces wymagający skoordynowania wielu czynności, często w bardzo krótkim czasie. Wielu osobom przygotowywanie posiłków kojarzy się z chaosem oraz nieuchronnym bałaganem; codziennością bywa również nerwowe poszukiwanie potrzebnych sprzętów. Nie musi tak jednak być! Co więcej, stworzenie ergonomicznej i wygodnej kuchni nie jest ani skomplikowane, ani nie wymaga dużych nakładów finansowych. Podstawą jest odpowiednie ustawienie poszczególnych mebli i sprzętów — tak, by tworzyły tak zwany trójkąt roboczy. Co to oznacza i jak zastosować tę zasadę w praktyce?

Na czym polega zasada trójkąta roboczego?
Zasada trójkąta roboczego to jedna z podstaw ergonomii oraz planowania przestrzeni, w której wykonuje się różne prace. Dotyczy nie tylko kuchni — bywa stosowana także w niektórych miejscach pracy, warsztatach czy pracowniach. Zgodnie z jej założeniami, niezbędne meble i sprzęty powinny być ustawione tak, by drogi, po których porusza się przemieszczająca między nimi osoba, tworzyły w przybliżeniu kształt trójkąta.
Idea trójkąta roboczego w pomieszczeniu kuchennym jest taka, by maksymalnie ułatwić dostęp do najczęściej wykorzystywanych miejsc i sprzętów, tj. lodówki, kuchenki oraz zlewozmywaka. Bardzo ważne jest, by odległości między nimi nie były zbyt duże. Należy także zadbać o to, by na drogach do nich prowadzących nie znajdowały się żadne przeszkody w postaci krzeseł, stolików czy koszy na śmieci.
Trójkąt roboczy w pomieszczeniu kuchennym to koncepcja, którą od lat wykorzystują specjaliści zajmujący się projektowaniem wnętrz. Wielu profesjonalistów przestrzega przy tym w miarę stałych odległości między poszczególnymi elementami kuchni. Wynoszą one zazwyczaj:
- 120-210 cm — między zlewozmywakiem a lodówką,
- 120-170 cm — między lodówką a kuchenką,
- 120-210 cm — między kuchenką a zlewozmywakiem.
W idealnych warunkach tworzy się w ten sposób trójkąt równoramienny, wpisany w przestrzeń o powierzchni około 5-6 metrów kwadratowych. Architekci wskazują przy tym, że aby kuchnia była naprawdę ergonomiczna, powinna mieć powierzchnię minimum 8-9 metrów. W takich warunkach możliwe jest dokładne przestrzeganie zasady trójkąta roboczego kuchni, przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej przestrzeni do przechowywania oraz czynności niezwiązanych bezpośrednio z przygotowywaniem posiłków.

Trójkąt roboczy w kuchni — rozmieszczenie sprzętów
Będący podstawą projektowania kuchni trójkąt roboczy nie został opracowany przypadkowo. Opiera się na standardowej kolejności wykonywania poszczególnych czynności podczas gotowania. Pierwszym krokiem jest wyjęcie produktu z lodówki, następnym — mycie i wstępna obróbka (np. krojenie), a następnie ugotowanie bądź umieszczenie w piekarniku.
Nie można także zapomnieć o blatach kuchennych. Odpowiednia przestrzeń służąca do obróbki produktów oraz przygotowywania potraw, które nie wymagają gotowania, jest jednym z najważniejszych elementów dobrze urządzonej kuchni. Z punktu widzenia ergonomii blaty powinny być przynajmniej dwa — jeden znajdujący się po prawej stronie zlewozmywaka, a drugi — na prawo od kuchenki.
Stosowanie omawianej zasady ma istotne znaczenie dla wygody oraz bezpieczeństwa osoby, która te czynności wykonuje:
- włączona kuchenka między zlewem a lodówką oznacza ryzyko groźnego wypadku;
- im większa odległość między lodówką a zlewozmywakiem, tym większe jest ryzyko upuszczenia produktu podczas jego przenoszenia;
- umieszczenie płyty grzewczej przy ścianie utrudnia, a nawet uniemożliwia korzystanie z niektórych naczyń — szczególnie dużych garnków i patelni;
- znajdujący się w sąsiedztwie ściany zlewozmywak może utrudniać wygodne zmywanie naczyń.
Opisanych błędów można uniknąć, starannie planując układ mebli oraz sprzętu AGD przed ich zakupem. Można przy tym skorzystać z pomocy profesjonalnych architektów wnętrz. Z myślą o osobach, które wolą stworzyć idealnie dopasowane do swoich potrzeb pomieszczenie samodzielnie, powstał planer kuchni – narzędzie, które umożliwi stworzenie i przeanalizowanie różnych rozwiązań i wybranie takiego, które będzie zarówno ergonomiczne, jak i pozwoli na najlepsze zagospodarowanie dostępnej przestrzeni. Dzięki niemu zasadę trójkąta roboczego można wdrożyć w każdej kuchni — nawet bardzo małej lub o nietypowym kształcie.
- Więcej o:
Spotkanie tradycji z nowoczesnością - wywiad z prezesem firmy MARCHEWKA
Unowocześnij swój dom stylowymi elementami na elewacji
Glassprof - nowa marka na rynku szkła
Dachówka czy blachodachówka na wymiar - które rozwiązanie jest lepsze?
Przemysłowe nawilżacze powietrza - jak pracują i jakie są ich największe zalety?
Jak wybrać lampę wiszącą w zależności od rodzaju pomieszczenia?
Jaki typ drabiny będzie odpowiedni do wykonywanych przez ciebie prac?
Wynajem kawalerki w Krakowie