Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Na czym polega zasada trójkąta roboczego?

Artykuł zewnętrzny

Gotowanie to proces wymagający skoordynowania wielu czynności, często w bardzo krótkim czasie. Wielu osobom przygotowywanie posiłków kojarzy się z chaosem oraz nieuchronnym bałaganem; codziennością bywa również nerwowe poszukiwanie potrzebnych sprzętów. Nie musi tak jednak być! Co więcej, stworzenie ergonomicznej i wygodnej kuchni nie jest ani skomplikowane, ani nie wymaga dużych nakładów finansowych. Podstawą jest odpowiednie ustawienie poszczególnych mebli i sprzętów — tak, by tworzyły tak zwany trójkąt roboczy. Co to oznacza i jak zastosować tę zasadę w praktyce?

Na czym polega zasada trójkąta roboczego?
Na czym polega zasada trójkąta roboczego?
Komfort

Na czym polega zasada trójkąta roboczego?

Zasada trójkąta roboczego to jedna z podstaw ergonomii oraz planowania przestrzeni, w której wykonuje się różne prace. Dotyczy nie tylko kuchni — bywa stosowana także w niektórych miejscach pracy, warsztatach czy pracowniach. Zgodnie z jej założeniami, niezbędne meble i sprzęty powinny być ustawione tak, by drogi, po których porusza się przemieszczająca między nimi osoba, tworzyły w przybliżeniu kształt trójkąta. 

Idea trójkąta roboczego w pomieszczeniu kuchennym jest taka, by maksymalnie ułatwić dostęp do najczęściej wykorzystywanych miejsc i sprzętów, tj. lodówki, kuchenki oraz zlewozmywaka. Bardzo ważne jest, by odległości między nimi nie były zbyt duże. Należy także zadbać o to, by na drogach do nich prowadzących nie znajdowały się żadne przeszkody w postaci krzeseł, stolików czy koszy na śmieci.

Trójkąt roboczy w pomieszczeniu kuchennym to koncepcja, którą od lat wykorzystują specjaliści zajmujący się projektowaniem wnętrz. Wielu profesjonalistów przestrzega przy tym w miarę stałych odległości między poszczególnymi elementami kuchni. Wynoszą one zazwyczaj:

  • 120-210 cm — między zlewozmywakiem a lodówką,
  • 120-170 cm — między lodówką a kuchenką,
  • 120-210 cm — między kuchenką a zlewozmywakiem.

W idealnych warunkach tworzy się w ten sposób trójkąt równoramienny, wpisany w przestrzeń o powierzchni około 5-6 metrów kwadratowych. Architekci wskazują przy tym, że aby kuchnia była naprawdę ergonomiczna, powinna mieć powierzchnię minimum 8-9 metrów. W takich warunkach możliwe jest dokładne przestrzeganie zasady trójkąta roboczego kuchni, przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej przestrzeni do przechowywania oraz czynności niezwiązanych bezpośrednio z przygotowywaniem posiłków.

Trójkąt roboczy w kuchni — rozmieszczenie sprzętów

Będący podstawą projektowania kuchni trójkąt roboczy nie został opracowany przypadkowo. Opiera się na standardowej kolejności wykonywania poszczególnych czynności podczas gotowania. Pierwszym krokiem jest wyjęcie produktu z lodówki, następnym — mycie i wstępna obróbka (np. krojenie), a następnie ugotowanie bądź umieszczenie w piekarniku.

Nie można także zapomnieć o blatach kuchennych. Odpowiednia przestrzeń służąca do obróbki produktów oraz przygotowywania potraw, które nie wymagają gotowania, jest jednym z najważniejszych elementów dobrze urządzonej kuchni. Z punktu widzenia ergonomii blaty powinny być przynajmniej dwa — jeden znajdujący się po prawej stronie zlewozmywaka, a drugi — na prawo od kuchenki.

Stosowanie omawianej zasady ma istotne znaczenie dla wygody oraz bezpieczeństwa osoby, która te czynności wykonuje:

  • włączona kuchenka między zlewem a lodówką oznacza ryzyko groźnego wypadku;
  • im większa odległość między lodówką a zlewozmywakiem, tym większe jest ryzyko upuszczenia produktu podczas jego przenoszenia;
  • umieszczenie płyty grzewczej przy ścianie utrudnia, a nawet uniemożliwia korzystanie z niektórych naczyń — szczególnie dużych garnków i patelni;
  • znajdujący się w sąsiedztwie ściany zlewozmywak może utrudniać wygodne zmywanie naczyń. 

Opisanych błędów można uniknąć, starannie planując układ mebli oraz sprzętu AGD przed ich zakupem. Można przy tym skorzystać z pomocy profesjonalnych architektów wnętrz. Z myślą o osobach, które wolą stworzyć idealnie dopasowane do swoich potrzeb pomieszczenie samodzielnie, powstał planer kuchni – narzędzie, które umożliwi stworzenie i przeanalizowanie różnych rozwiązań i wybranie takiego, które będzie zarówno ergonomiczne, jak i pozwoli na najlepsze zagospodarowanie dostępnej przestrzeni. Dzięki niemu zasadę trójkąta roboczego można wdrożyć w każdej kuchni — nawet bardzo małej lub o nietypowym kształcie.

    Więcej o:

Skomentuj:

Na czym polega zasada trójkąta roboczego?