inostudio

  • fQcu4#lFALGSqgqfc01SXU{gCCsS9,olhp(jjpPX-Q!ShQODSske`<a>SGV

    Mniej znaczy więcej. Oszczędny design domu jednorodzinnego w Gliwicach

    Projekt domu jednorodzinnego utrzymany jest w minimalistycznym, wyrazistym stylu. Bryła i kształt budynku wynikają z analizy otoczenia i chęci zapewniania mieszkańcom poczucia intymności oraz oddzielenia od sąsiednich zabudowań. By osiągnąć ten efekt architekci z INOSTUDIO zastosowali grę pustki i pełni. Z prostopadłościennej kostki nakrytej spadzistym dachem wycięli fragment w kształcie przestrzennej strzałki, dzięki czemu otrzymali atrium doświetlające wnętrze. Bo bokach wycięto dwie prostopadłościenne formy, a w uzyskanych w ten sposób otworach umieszczono wjazd do garażu z jednej strony, z drugiej duże przeszklenia.Te rozwiązania architektoniczne pozwoliły otworzyć perspektywę na otaczający las i nasycić budynek światłem odbitym przy jednoczesnym pozbawieniu elewacji okien.