Wiszący ogród w Gliwicach

red

Kręta ścieżka jest porośnięta trawą i mini parkiem, po którym można pospacerować wychodząc przez okno

Projekt Balkon Walk-on w Gliwicach
źródło: Zalewski Architecture Group

Projekt nietypowego balkonu powstał w pracowni ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP. Balkon Walk-on miałby powstać na dziedzińcu jednej z gliwickiej kamienic.

Są takie pomysły, które powstają z potrzeby chwili. Taki jest właśnie balkon Walk-on. Kolejny upalny dzień lata spędzony w biurze i marzenie "gdyby tylko można było wyjść na spacer" - tłumaczą projektanci.

Zawieszona w powietrzu ścieżka miałaby zatem nie tylko umożliwić zrobienie sobie krótkiej przerwy na spacer, ale i sprawić, że zmieni się smutne oblicze podwórka kamienicy.

Architekci zaproponowali stworzenie krętej alejki, która zawieszona jest na linach. Ścieżka jest kręta, wije się i nie prowadzi wprost do celu.

Tęsknota za odrobiną zieleni sprawiła, że ścieżkę postanowiliśmy potraktować jak dużą doniczkę. Wypełniliśmy ją zwykłą trawą, która może rosnąć jak chce - dodają projektanci.

Cała konstrukcja miałaby zawisnąć na ścianach kamienic. Szerokość ścieżki to 80 centymetrów. Spód alejki wykończono polerowaną blachą, dzięki temu cała konstrukcja ma wydawać się lżejsza i węższa. Blacha ta, dzięki wygięciu jej w łuk, odbija obraz otoczenia i rozmywa krawędzie ścieżki. Póki co Balkon Walk-on pozostaje tylko śmiałym pomysłem. Nie wiadomo, czy projekt zostanie zrealizowany.

WIZUALIZACJE>>

Projekt Balkon Walk-on w Gliwicachźródło: Zalewski Architecture Group

Zobacz także: Szalone i straszne? Architektoniczne instalacje:

Skomentuj:

Wiszący ogród w Gliwicach