Superszalet z tarasem

red

Do końca 2010 roku na praskim brzegu Wisły powstaną ścieżki edukacyjne, plaża i... nowe sanitariaty. We wtorek ratusz rozstrzygnął konkurs na projekt toalety publicznej, która stanie między mostami Poniatowskiego a średnicowym. Grand Prix "Projekt Łazienki 2010", zdobyły trzy studentki architektury z Politechniki Warszawskiej: Katarzyna Szpicmacher, Maja Matuszewska i Aleksandra Krzywańska.

Zwycięski projekt łazienek nad Wisłą
Zwycięski projekt łazienek nad Wisłą
projekt: Katarzyna Szpicmacher, Maja Matuszewska i Aleksandra Krzywańska

 

Zwyciężczynie nie kryły radości. To będzie ich pierwsza inwestycja w życiu, a za 20 tys. zł nagrody chcą gdzieś pojechać ("kochamy Bałtyk"). Na prawym brzegu Wisły między mostami Poniatowskiego a średnicowym zaprojektowały budynek łamaniec wsparty na słupach, wpisany w topografię terenu, zakosami łączący poziom nadbrzeża z plażą. To umożliwi swobodne poruszanie się wszystkim, także osobom na wózkach. A w obiekcie niczym z modnego architektonicznego żurnala o minimalistycznym designie i drewnianej obudowie zmieszczą się: WC, pokój dla niemowląt, przebieralnia, prysznice, wypożyczalnia sprzętu plażowego. Niektóre ściany będą perforowane, przez dziurki ma się sączyć do wnętrza światło słoneczne.

 

 

- Taras na dachu zaprojektowałyśmy, bo to miejsce aż się o to prosi. Takie widoki! Gdyby stał tu jakiś budynek, chciałybyśmy się wdrapać na dach - objaśniała projekt Maja Matuszewska. Puste przestrzenie pod WC na słupach czy pod schodami mogą być wykorzystane jako zadaszony parking dla rowerów.

 

- Ze względu na temat spodziewałem się żartów i dowcipów, a tu szokująco wysoki poziom prac, wszyscy podeszli do sprawy bardzo odpowiedzialnie. Pamiętali o łęgach i odporności na wodę - cieszył się dr Marek Piwowarski, pełnomocnik ratusza ds. zagospodarowania terenów nadbrzeża Wisły. Na konkurs zorganizowany przez stołeczne władze i firmę Sanitec Koło wpłynęły aż 222 projekty. - Zwycięska praca trafnie wpisuje sanitariat w naturalny krajobraz Wisły, podkreśla spacerowy charakter nadrzecznych lasów odwiedzanych przez pieszych, rowerzystów oraz potencjalnych plażowiczów - chwaliła prof. Ewa Kuryłowicz, przewodnicząca sądu konkursowego.

 

ZOBACZ POZOSTAŁE PRACE >>

 

Czytaj więcej

 


źródło: Gazeta Stołeczna

 

 

Zobacz także:

 

Zieleń w wielkim mieście

 

Ekologiczny Tajwan buduje z... butelek

 

Wonderwall - żyjąca fasada w środku osiedla

 


 

Skomentuj:

Superszalet z tarasem