Stara rzeźnia przerobiona w nowoczesne muzeum [METAMORFOZA]

red

W maleńkiej hiszpańskiej miejscowości Traspinedo liczącej niewiele ponad tysiąc mieszkańców powstał nowoczesny budynek muzeum. Wcześniej w budynku mieściła się rzeźnia. Dziś, po gruntownej modernizacji i miasto zyskało obiekt, który swą formą ciągle nawiązuje do tradycyjnej architektury miejsca, ale nowoczesna interpretacja i zastosowane współczesne rozwiązania sprawiły, że o budynku piszą dziś największe gazety na całym świecie.

Budynek RIC w Transpinedo
contextosdearquitectura

Projekt przebudowy starej rzeźni w nowoczesny budynek o funkcji muzealnej to dzieło architekta Óscara Miguela Aresa Álvareza i jego zespołu z hiszpańskiej pracowni contextosdearquitectura.

Poświęcone żywicy Muzeum CIR to budynek wielofunkcyjny. Został zaprojektowany głównie jako przestrzeń wystawowa, ale łączy w sobie także funkcje przechowywania narzędzi, w jego wnętrzach organizowane są warsztaty, a czasem służy też jako miejsce do pracy. Innymi słowy ma odpowiadać zmiennym potrzebom społeczności zorganizowanej wokół obiektu. Multifunkcjonalne jest także wyposażenie wnętrza - gabloty ekspozycyjne dają się łatwo przetransformować w robocze blaty.

Wewnątrz budynku zaplanowano jednoprzestrzenną salę wystawową oraz dobudowany od północnej strony obiektu pas mniejszych pomieszczeń, w których zlokalizowano magazyny, pomieszczenia biurowe oraz toalety.

Architekci projektu podkreślają, że kluczem do stworzenia obiektu było zaprojektowanie budynku, który służyłby lokalnej społeczności, czerpał z kompozycyjnych rozwiązań sąsiedniej tradycyjnej architektury a jednocześnie, był możliwy do zrealizowania przy ograniczonym budżecie.

Z zewnątrz bryła nawiązuje do tradycyjnej wiejskiej architektury, jednak całość została wykończona w nowoczesny sposób. Ściany i dach budynku zostały pokryte białą płytą wielowarstwową, która zapewniła zwiększoną termoizolacyjność budynku, a dodatkowo zapewniła wrażenie lekkości i świeżości.

Na uwagę niewątpliwie zasługuje też szczytowa elewacja. Poprzez zastosowanie ruchomej ażurowej struktury, może być ona albo całkowicie przeszkolona, albo po zamknięciu dodatkowego skrzydła tworzyć wewnątrz zamkniętą przestrzeń. Rozwiązanie takie jest zarówno nawiązaniem do tradycji architektury regionu, w  której spotykamy duże wychylane bramy, ale również pełni funkcję filtra nasłonecznienia, oraz zapewnia bezpieczeństwo w czasie, gdy obiekt jest zamknięty.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>>

______________________________________________________________________

ZOBACZ TEŻ:

Skomentuj:

Stara rzeźnia przerobiona w nowoczesne muzeum [METAMORFOZA]