Caixa Forum w Madrycie - lewitujące centrum sztuki

Jak stworzyć budynek, który zdaje się lewitować nad poziomem ulicy?

 

Majestatyczna bryła centrum sztuk Caixa Forum stoi nieco w cieniu, cofnięta w stosunku do reprezentacyjnej alei Paseo del Prado. Wcześniej miejsce to okupowane było przez stację benzynową oraz starą elektrownię pamiętającą jeszcze czasy początków ery przemysłowej w Madrycie. Projekt Herzog & de Meuron zakładał wzbogacenie zabytkowych, ceglanych murów elektrowni o zupełnie nową jakość.

 

Caixa Forum Madryt

Fot. Patrick Blanc

 

Jednym z najbardziej radykalnych posunięć projektantów było wycięcie podstawy ze struktury budynku i przeniesienie jego ciężaru na wewnętrzne, ukryte filary. W ten sposób osiągnięto złudzenie lewitowania obiektu ponad poziomem ulicy. Wygospodarowana w ten sposób przestrzeń została oddana gościom chroniąc ich przed słońcem zapewniając im odrobinę ożywczego cienia.

 

Caixa Forum Madrid

Caixa Forum Madrid

Fot. Patrick Blanc

 

 

Oddzielenie struktury budynku od poziomu gruntu tworzą dwa odmienne światy. Pierwszy z nich ukryty pod ziemią, mieści w sobie salę teatralną, pokoje hotelowe oraz niewielki parking. Powyżej poziomu ulicy znajduje się galeria sztuki, restauracja oraz siedziba administracji budynku.

 

Caixa Forum Herzog & de Meuron

Fot. Patrick Blanc

 

 

W miejscu okupowanym wcześniej przez stację benzynową urządzono mały miejski plac ze starannie przemyślaną małą architekturą. Doskonałe wrażenie robi malowniczo zamaskowana ślepa ściana sąsiadującej z centrum kamienicy.

 

Wnętrza zaskakują industrialnym klimatem przestrzeni wystawowych oraz ciekawymi, zapadającymi w pamięć rozwiązaniami funkcjonalnymi i estetycznym. Można być prawie pewnym, że miłośnicy architektury jeszcze przez długi czas nie zapomną schodów z odwiedzin w Caixa Forum.

 

 

Caixa Forum Madrid

Herzog & de Meuron - Caixa Forum

Fot. Patrick Blanc

 

Herzog & de Meuron - Caixa Forum

Fot. Duccio Malagamba

 

Obrazu budynku dopełnia wielka nadbudowa z pokrytej szlachetną rdzą, perforowanej stalowej blachy. Wrażenie wynikłe z połączenia skorodowanego metalu z starym kamiennym murem elektrowni i pobliską porośniętą bluszczem ścianą jest doprawdy niezwykłe. Wygląda na to, że architekci z Herzog & de Meuron wykonali kawał naprawdę dobrej roboty.

 

 

Więcej w temacie rewitalizacji mniej lub bardziej zabytkowych obiektów:

 


ucho

 

Więcej o: