Polacy wyróżnieni za wieżowiec w Tokio

red
08.08.2012 15:45
A A A
Projekt muzeum wertykalnego w Tokio

Projekt muzeum wertykalnego w Tokio (wiz. mus architects)

Anna Porębska i Adam Zwierzyński zostali wyróżnieni w tegorocznej edycji World Architecture Award - 20+10+X World Architecture Community Awards. Jury spodobał się ich oryginalny projekt muzeum, które ma aż 22 piętra!

Konkurs World Architecture Award jest organizowany cyklicznie. Jego formuła polega na wyłonieniu najlepszych projektów na drodze głosowania zarejestrowanych użytkowników serwisu World Architecture Community, trwającego przez kilka tysięcy. Oryginalna nazwa całego przedsięwzięcia jest związana ze sposobem przyznawania wyróżnień - 20 projektów wybierają członkowie honorowi czyli zaproszeni przez organizatorów konkursu krytycy architektury, wykładowcy, czynni architekci itp., kolejne 10 - wspomniani już użytkownicy. W tym roku do grona finalistów zakwalifikowała się śląska pracownia architektoniczna MUS Architects, która została wybrana w trakcie głosowania członków honorowych.

Projekt muzeum wertykalnego w Tokio

Ich projekt - Sto Metrów Mody czyli Muzeum Wertykalne w Tokio to propozycja jak na niewielkiej działce, w zurbanizowanej gęstej tkance miejskiej stworzyć nie tylko miejsce dla eksponatów, ale i przestrzeń, która przyciągnęłaby użytkowników. I tak autorzy wymyślili strzelistą, 22 piętrową wieżę, która jest kompletnym przeciwieństwem szablonowych wyobrażeń o muzeach jako horyzontalnych budynkach o szerokim poziomym układzie przestrzennym. Aby zrealizować rozbudowany program placówki, każde z pięter-poziomów ma przypisaną odrębną funkcję. Stała ekspozycja muzeum ma być uporządkowana chronologicznie - gość rozpoczynać będzie zwiedzanie od najwyższych poziomów wieży, na których zgromadzone zostaną najstarsze eksponaty objęte programem, odnoszące się do mody sprzed wieku - z lat 20. XX stulecia. Schodząc, odbiorca zbliżać się będzie ku współczesności i miastu rozciągającemu się poza murami muzeum. Całość ma przywodzić na myśl świętą górę czyli wulkanu Fuji. Dolna część budynku z rampa prowadzącą do miasta jest metaforą lawy, zaś jej stożkowana górna struktura - ośnieżonych szczytów. Oryginalna elewacja opleciona grubymi włóknami ma się kojarzyć z tematyką muzealnych zbiorów.

ZOBACZ WIĘCEJ WIZUALIZACJI PROJEKTU>>

Anna Porębska i Adam Zwierzyński

MUS ARCHITECTS - Anna Porębska i Adam Zwierzyński

ZOBACZ TAKŻE:

Najlepsze wizualizacje 2012 roku

Najlepsze projekty młodych architektów

Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego

Zobacz więcej na temat:

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Komentarze (28)
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • avatar

    Gość: B

    Oceniono 18 razy 16

    to może ja zacznę bo jakoś ciężko z tym:
    GRATULACJE!! Bardzo się cieszę z sukcesów Polaków w Świecie! :)

  • avatar

    puzonik48

    Oceniono 9 razy 9

    Potencjał jest :):)Oby potrafiono wykorzystać go u nas .

  • avatar

    Gość: eve

    Oceniono 6 razy 6

    można? można? dlaczego takie paskudne gnioty powstają w centrum stolicy???

  • avatar

    kik.ika

    Oceniono 4 razy 4

    W środku tego budynku musi być pięknie w słoneczne dni i przy zachodzie słońca, gdy promienie słoneczne przedzierają się przez "włókna tkaniny".

  • avatar

    Gość: jik

    Oceniono 6 razy 4

    dla mnie to sana jak nic

  • avatar

    dudibudi

    Oceniono 3 razy 3

    Gratulacje , zawsze mówiłem że to jest świetny projekt.

  • avatar

    Gość: tymek

    Oceniono 3 razy 3

    przeciez to byl konkurs koncepcyjny, kogo obchodzi czy to wybudują.....

  • avatar

    Gość: Internauta

    Oceniono 2 razy 2

    " trwającego przez kilka tysięcy"?

  • avatar

    Gość: dsdsdsdsd

    Oceniono 4 razy 2

    Przyjemny pomysł na elewację, chociaż za samym pomysł muzeum, które ma w ten sposób funkcjonować nie jestem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX