Cuprum Arena

Pracownia ADS, autorzy Starego Browaru w Poznaniu (Bryła Roku 2007), kolejny raz zmierzyli się z tematem wielkiego obiekty handlowego. Od maja czynna jest już Cuprum Arena w Lubinie ich autorstwa. To pierwsze w Polsce centrum handlowe, zaprojektowane na planie koła.

 

 

Cuprum Arena powstała na planie koła. To pierwsze centrum handlowe o tak nietypowym kształcie w Polsce. Również na świecie tego rodzaju rozwiązanie architektoniczne ma charakter unikalny, a ze względu na 150-metrową średnicę jest największa.- Pomysłodawcą obiektu na planie koła jest mój wspólnik Piotr Zbigniew Barełkowski - mówi Przemysław Borkowicz ze STUDIA ADS odpowiedzialnego za projekt architektoniczny. - Budynek na planie koła w naturalny sposób nawiązuje do jednego z archetypów przestrzeni miejskich - dodaje Borkowicz.

 

 

 

Centrum Handlowo-Rozrywkowe Cuprum Arena zlokalizowane jest w samym sercu miasta, między ulicami - Wrocławską, gen. Władysława Sikorskiego oraz Mikołaja Kopernika. Położone jest pośrodku rozległego obszaru plant miejskich, co sprawia, że bryła budynku jest dobrze widoczna z każdej strony.

 

 

Sześciokondygnacyjny obiekt ma 25 metrów wysokości i jest zwieńczony olbrzymią kopułą o 30-metrowej średnicy. Nad zachodnim wejściem znajduje się największa w Polsce tafla szkła podwieszona na konstrukcji linowej.

 

 

Budynek ma nawiązywać do podstawowego bogactwa regionu - miedzi - głównie poprzez koloryt, ale także dzięki zastosowaniu poprzemysłowych form detali. - Projektując Cuprum Arenę , użyliśmy materiałów o barwie miedzi naturalnej i patynowanej. Stojące nieopodal ceglane budynki z miedzianymi dachami tworzą razem z Centrum rodzaj lokalnego kolorytu - mówi Przemysław Borkowicz. Aby nadać lekkości prawie 400-metrowej fasadzie, zastosowano specjalnie perforowane siatki.

 

 

Do wnętrza prowadzą trzy wejścia: główne na zachodzie, oraz dwa boczne - północne i południowe. Wewnętrzny układ przestrzenny obiektu opiera się na kole, w które zostały wpisane korytarze na planie trójkąta. W miejscach, gdzie trójkąt styka się z kołem, znajdują się szklane ściany,skąd można podziwiać panoramę miasta. Wśród wielu przestrzeni w warto wyróżnić przede wszystkich główne Atrium z widokiem na dolinę Baczyny i projektowany amfiteatr. Wewnątrz obiektu znajduje się 10 par ruchomych schodów oraz 8 panoramicznych wind, które konstrukcją nawiązują do stylistyki szybów kopalnianych.

 

 

 

 

 

Budowę rozpoczęto w czerwcu 2007 r., korzystając z najnowocześniejszych technologii przez cały okres wykonywania prac. - Najtrudniejszym wyzwaniem od strony technicznej była budowa tak dużego, wielokondygnacyjnego obiektu na terenie wyrobisk górniczych. W Polsce i chyba w Europie nie ma podobnej realizacji - mówi Przemysław Borkowicz. Zaprojektowanie budynku w miejscu narażonym na tąpnięcia wymagało od architektów długich i żmudnych konsultacji ze specjalistami, m.in. z Politechniki w Gliwicach oraz Katowicach. Dzięki tej współpracy możliwe było zastosowanie takich rozwiązań i zabezpieczeń, które w pełni gwarantują odpowiedni poziom bezpieczeństwa.

 

 

 

 

 

red.

 

 

Zobacz także:

 

 

Budowa Cuprum Arena na finiszu

 

Świątynia konsumpcji od Daniela Libeskinda  

 

Galeries Lafayette Berlin 

 

Więcej o: