Oryginalny miejski szalet w Płocku ukryty w sztucznym wzgórzu. Konkurs Koło

Młode talenty, ambitne projekty i zaangażowanie miasta - właśnie te elementy pozwalają na realizację trwającego już od 20 lat Konkursu Koło, skierowanego do studentów i młodych architektów. Dzięki udanej współpracy z władzami Płocka, od sierpnia br. mieszkańcy mogą cieszyć się nowym budynkiem użyteczności publicznej, zlokalizowanym przy Alei Antoniego Roguckiego - głównym ciągu spacerowym miasta.

W 2016 roku Płock został miastem biorącym udział w Konkursie Koło. Uczestnicy musieli stworzyć projekt wolnostojącej toalety miejskiej dla mieszkańców, a także zaprojektować dodatkowe funkcje budynku. W swojej koncepcji autorzy wygranej pracy – Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj, zaplanowali dla Płocczan miejsce rekreacji i wypoczynku. Latem budynek w kształcie sztucznego wzgórza, porośniętego bujną roślinnością będzie punktem spotkań, zimą natomiast zamieni się w skarpę do zjeżdżania na sankach.

To kolejny budynek konkursowy, który został zrealizowany w polskich miastach. Nasz konkurs wyróżnia to, że idea młodych twórców może dosłownie „stanąć” na miejskich ulicach, placach czy bulwarach. Współpraca z władzami Płocka była bardzo udana, a na realizację wygranego projektu mieszkańcy czekali tylko dwa lata

– opowiada Justyna Zborowska, Menadżer ds. PR i reklamy w grupie Geberit,  do której należy marka KOŁO.

Jury pod przewodnictwem prof. Ewy Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, Wiceprezes Kuryłowicz & Associates, Sędzia SARP), w pracy Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja szczególnie doceniło wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw oraz spotkań. Zaplanowana funkcja społeczna sprawia, że toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do odwiedzenia tego miejsca. Co więcej, proekologiczne ukształtowanie przestrzeni oraz użycie najprostszych, naturalnych materiałów (betonu i szkła) jest odpowiedzią na współczesne wyzwania, przed którymi stoi architektura.

Aleja Antoniego Roguckiego to główny ciąg spacerowy, znajdujący się na największym osiedlu Płocka -  Łukasiewicza.  Osiedle powstało w latach 70-tych XX wieku i zdominowane jest przez wielkopłytową zabudowę mieszkaniową. Obszar to miejsce wypoczynku dla mieszkańców osiedla, który tworzy wraz z al. Spacerową zielony ciąg pieszy będący połączeniem ze Starym Miastem i nabrzeżem wiślanym.

Więcej o:
Komentarze (3)
Oryginalny miejski szalet w Płocku ukryty w sztucznym wzgórzu. Konkurs Koło
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: go

    0

    Fajne zagospodarowanie, a plusem toalety jest to, że jej nie widać. Aż szkoda, że jednak coś musi wystawać, jak widzę te cudne, naturalne betony i szkła;)

  • Gość: gość

    0

    Wystarczy jeden rzut oka na projekt koncepcyjny i realizację, żeby stwierdzić że to są 2 różne projekty. Czy konkurs może wygrać projekt, który nie spełnia Warunków Technicznych - projektant nie przewidział że będzie potrzebna balustrada? Dodatkowo sama "górka" urosła wzwyż w porównaniu do koncepcji, nie mówiąc już o jakości lania betonu... Pochwała za schowanie wywiewek kanalizacji, szkoda jedynie podejścia jury, które wybrało projekt z oczywistymi błędami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX