Biblioteka Uniwersytecka w Zielonej Górze. Nowoczesna architektura pośród przyrody [ZDJĘCIA]

Nowy budynek ma być początkiem porządkowania chaotycznej zabudowy kampusu uczelni

Plany budowy nowej siedziby dla Biblioteki Uniwersyteckiej pojawiły się już kilkanaście lat temu. Jednak dopiero przed rokiem udało się je zrealizować. Za projekt gmachu biblioteki odpowiada Biuro Architektoniczne NOW. Projektanci zaproponowali budynek o prostych kształtach, chcieli w ten sposób uporządkować układ przestrzenny i stworzyć miejsce, które w przyszłości może się stać nowym centrum kampusu akademickiego.

Patrząc na budynek od frontu można odnieść wrażenie, że został on umieszczony na wzniesieniu. Architekci zaprojektowali tutaj tarasowo ukształtowany plac, który stał się elementem ciągu pieszego łączącego budynki uczelni. Ponadto projektanci specjalnie podnieśli obiekt o jedną kondygnację - umożliwiło to powstanie czytelni w formie dwukondygnacyjnych sal z antresolami. Wykorzystano też bezpośrednie sąsiedztwo lasu - jedna z bocznych ścian budynku jest niemal całkowicie przeszklona, dzięki temu drzewa zdają się przenikać do środka.

W sumie budynek ma sześć kondygnacji, pięć nadziemnych i jedną podziemną. Projektanci wybrali ciemnoszary kolor elewacji. We wnętrzu dominuje minimalizm. Paleta barw ogranicza się do czerni, odcieni szarości i bieli.

Biblioteka Uniwersytecka w Zielonej Górzefot. Wojciech Kryński

Koszt budowy całej biblioteki wyniósł 30 mln zł.

Więcej o:
Komentarze (6)
Biblioteka Uniwersytecka w Zielonej Górze. Nowoczesna architektura pośród przyrody [ZDJĘCIA]
Zaloguj się
  • Gość: jojo

    Oceniono 13 razy 13

    Bylem, widzialem... pokochalem. Budynek jest swietny! A w szczegolnosci tylna sciana (od lasu). Plac przed budynkiem budzi mieszane uczucia. Z jednej strony zapewnia wiele miejsca do siedzenia, wypoczynku, spedzania czasu. Z drugiej strony mogli zastosowac jeden typ swiatla, a nie swiatlo zimne i cieple, zolte (biale) i pomaranczowe. W nocy zaburza to obraz obiektu. Kwestia wejscia tez budzi zastrzezenia. Schody i wjazdy dla wozkow sa otoczone zewszad barierkami, ale zrobiono to w tak chaotyczny sposob, ze wyglada to na przypadkowe ustawienie tychze elementow. No i kamery na zewnatrz budynku. Naprawde nie bylo dostepnych kamer w kolorze elewacji? Naprawde musza byc biale? Ogolnie ciesze sie, ze UZ ma taka biblioteke i czekam, az inne budynki w otoczeniu dorownaja jej standardem. Szczegolnie Neophilologicum, bo jest oblesny i sypie sie bardziej, niz budynek glowny kampusu B.

  • Gość: pi

    Oceniono 2 razy 2

    świetna architektura! byle więcej takiej w Polsce!

  • Gość: Wsbb

    Oceniono 2 razy 2

    Kawał dobrej architektury! Podzielam zastrzeżenia jojo odnośnie strefy wejścia do budynku - przekombinowane.

  • Gość: guest

    Oceniono 1 raz 1

    very nice!

  • Gość: pau

    0

    turbo ;)

  • Gość: ja

    Oceniono 20 razy -12

    ja mam bibioteke najwieksza w galaktyce w necie i nie trace czasu na dojazd i nie niszcze srodowiska.. a tu tyle $ sie wyrzuca... echch..

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX