"Dzień dobry, kupiłem kościół, pomoże mi pan?"

Jak na takie niecodziennie pytanie reaguje młody architekt? Oczywiście przyjmuje zlecenie i tworzy jeden z najodważniejszych projektów renowacji kościoła w Polsce.  Projekt zakłada adaptację na cele świeckie - właściciel chce w nim stworzyć Centrum Dialogu.

Poewangelicki kościół w Połajewie (woj. wielkopolskie) już od wielu lat nie pełni swej sakralnej funkcji. Był już min. magazynem, silosem zboża, punktem wymiany butli gazowych.  Inwestycję chce przeprowadzić prywatny inwestor, mieszkaniec gminy Połajewo, który na jego zakup wydał 175 tys. złotych.

To będzie prawdziwe Centrum Dialogu, gdzie przy okazji wydarzeń artystycznych będą się mogli spotkać ludzie różnych wyznań i kultur - zdradza.

Projekt zlecił Andrzejowi Majcherowi, młodemu architektowi, który dał się poznać jako autor najlepszego dyplomu architektonicznego w konkursie o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego. Jego praca poświęcona była adaptacji innego opuszczonego kościoła, w Pisarzowicach.

Andrzej Majcher wraz z architektem wnętrz Robertem Gruszewskim zaproponowali metamorfozę zabytku w nowoczesny kompleks kulturalno-artystyczny. W sfinansowaniu inwestycji mają pomóc niemieckie parafie ewangelickie oraz ludzie dobrej woli.

29.04.2013 Polajewo . XIX- wieczny kociol ewangelicki . Architekt Andrzej Majcher .  Fot. Lukasz Cynalewski / Agencja Gazeta   SLOWA KLUCZOWE: kosciol polajewoFot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta - Andrzej Majcher w połajewskim kościele

Transformacja świątyni zakłada rozbudowę o nowe skrzydło, które miałoby stanowić zaplecze dla przyszłego biura oraz utworzyć nowe przestrzenie dla celów integracyjnych. W nowym skrzydle znalazłyby się też pokoje, w których mogliby zatrzymywać się goście.

Od samego początku poszukiwałem „sprzężenia”, które w czytelny i płynny sposób połączy dwa wnętrza. Zależało mi na uzyskaniu wrażenia zespołu, a nie dwóch odrębnych brył połączonych korytarzem - mówi Andrzej Majcher.

Reinterpretacja kościoła w Połajewieźródło: Andrzej Majcher

Architekt zaproponował przesunięcie fragmentu bocznej ściany kościoła. Zmianie uległo również główne wejście, które znalazło się między starą i nową częścią świątyni. Nowa forma jest osadzona na planie wydłużonego prostokąta. Jej ścięcie w postaci pulpitowego dachu nawiązuje do skosów połaci kościoła. Fasadę nowej części zdobi grafitowa cegła, która czytelnie oddziela nowe od starego, stanowiąc jednocześnie wspólny mianownik obu form.

WIZUALIZACJE>>

c

Głównym założeniem jeśli chodzi o wnętrze było stworzenie uniwersalnej przestrzeni przeznaczonej zarówno na spotkania, prelekcje, warsztaty jak i koncerty. Całość została utrzymana w stonowanej kolorystyce. Obecną wcześniej biel zestawiono z naturalnym drewnem, które ociepliło surowe wnętrze. Elementem dominującym jest tu ściana wejściowa, która w całości została obłożona drewnem o głębokim, czarnym kolorze. Podobnie potraktowana została widownia, która kiedyś pełniła funkcję chóru. Ta sama dominanta pojawia się także w nowym skrzydle budynku - strefie biurowej i gastronomicznej.

Więcej o:
Komentarze (52)
"Dzień dobry, kupiłem kościół, pomoże mi pan?"
Zaloguj się
  • Gość: buka

    Oceniono 40 razy 30

    Bardzo fajna inicjatywa, niestety nic nie poradzę, że mi się nie podoba to czarne pudło - szpetne i dziwne.

  • Gość: soon2beanarchitect

    Oceniono 45 razy 29

    Ten czarny hangar z lewej to porażka. Za blisko kościoła, za ciemne, nie pasuje, przyćmiewa wizualnie główny budynek. Mam nadzieję, że nikt nie zeszpeci tak widoku.

  • avadoro

    Oceniono 8 razy 8

    Zdążyli się przyzwyczaić, skoro budynek pełnił już inne funkcje. A centrum spotkań to przecież lepiej niż silos.

  • Gość: Paweł

    Oceniono 9 razy 7

    ...Tylko ta koszmarna kubaturka zasłania coś b.cennego...

  • Gość: Kakadu

    Oceniono 17 razy 7

    Mi podoba mi się ta inicjatywa, jednak ciekawa jestem jak zareaguje lokalna społeczność? W Polsce temat religii jest drażliwy, Kościół to nadal świętość "nie do ruszenia". Gratuluję odwagi inwestorowi.

  • Gość: Karql

    Oceniono 9 razy 7

    Wygląda bardzo fajnie, trzymam kciuki :)

    Jedyne, co mi się nie podoba, to zwieńczenie wieży. Myślę, że 'normalna' rekonstrukcja byłaby odpowiedniejsza :)

  • Gość: no

    Oceniono 4 razy 4

    bardzo fajny temat, tylko co w tym odważnego? prosta bryła jakiejś dziwnej dobudówki , ni to gra ni to nie gra. tak jakby architekt nie mógł się zdecydować czy chce ingerować czy nie

  • Gość: zuza

    Oceniono 2 razy 2

    wszyscy sie madrza ale przez tyle lat nikt nic z tym nie zrobil niech ci madrzy pokaza swoje zdolnosci projekt moze do konca mi sie nie podoba ale w takiej formie lepiej by wygladzło niz teraz .Mieszkalam kiedys w Połajewie ,teraz jak jade to tam sie nic nie dzieje kiedys rynek tetnil zyciem, a teraz wieczorem tylko pijac urzeduja.W Połajewie tez był dworek po ktorym nie zostały nawet gruzy gdzie myli ci madrzy.Jedynie co gorzelnia została zagospodarowana i napewno tez niektorym sie nie podobało .Wiec zycze pomysłu POZDRAWIAM

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX