Wie軼i z budowy: Centrum Dialogu Prze這my w Szczecinie

09.01.2014 13:23
Centrum Dialogu

Centrum Dialogu "Prze這my" w Szczecinie (fot. Tomasz Sachanowicz)

Budowa Centrum Dialogu Prze這my w Szczecinie dobiega ko鎍a. To pierwsza realizacja budynku publicznego w historii pracowni KWK PROMES

Centrum Dialogu „Prze這my” to multimedialne muzeum historyczne wojennego i powojennego Szczecina i Pomorza Zachodniego, dzia Muzeum Narodowego w Szczecinie. Zorganizowany przez SARP Szczecin konkurs na siedzib dla nowej ga喚zi muzeum mia miejsce w 2009 roku. Pracownia KWK Promes Roberta Koniecznego jako jedyna zaproponowa豉 budynek cz窷ciowo schowany pod ziemi. Ich gównym zamiarem nie by這 serwowanie u篡tkownikom do鈍iadczenia schodzenia pod ziemi, ale robienie jak najmniejszej konkurencji dla budynku filharmonii (uko鎍zenie budowy w 2014) obok i maksymalizacja powierzchni placu publicznego. B璠帷y jednocze郾ie budynkiem i placem obiekt jest te syntez historii miejsca. Takie podej軼ie spodoba這 si s璠ziom, którzy wybrali w豉郾ie ten projekt do realizacji.

Pomy郵eli鄉y, 瞠 skoro przy placu b璠zie nowa filharmonia, której budynek ma by now ikon miasta, zaprojektujemy co, co b璠zie si wyró積ia這, ale jednocze郾ie nie b璠zie z ni rywalizowa這, tylko b璠zie t貫m dla filharmonii. (...) Kiedy tu by kwarta miejski, potem plac. Wymy郵ili鄉y wi璚 hybryd, która jest i jednym, i drugim - mówi o projekcie Robert Konieczny.

Budowa pawilonu wystawowego Centrum Dialogu „Prze這my” rozpocz窸a si w 2012 roku. Generalnym wykonawc budynku jest firma SKANSKA. Za wy這niony w ramach konkursu projekt ekspozycji sta貫j wewn徠rz muzeum odpowiedzialne jest szczeci雟kie Biuro Projektowo-In篡nierskie Redan. Otwarcie budynku wraz z ekspozycj sta陰 przewidziane jest na sierpie 2014.

 

Do pawilonu Prze這mów  b璠zie mo積a dosta si z dwóch stron. Wej軼ie od ulicy znajduje si w jedynym naro積iku - najwy窺zej cz窷ci budynku. Drugie wej軼ie - od strony wznosz帷ego si placu - dachu pawilonu, zaznaczone jest prostym wci璚iem w p造nnie ukszta速owanej bryle. Powsta貫 w wyniku wypi皻rzenia powierzchni placu, a nast瘼nie wyci璚ia w nim drogi do wej軼ia, ró積ice poziomów zabezpieczone s wype軟ionymi szk貫m barierkami o konstrukcji stalowej. Obrotowe fragmenty 軼ian od strony naro積ika w razie potrzeby „na g豉dko” zamykaj bry喚 budynku, czyni帷 j przy okazji nieprzeniknion i jednorodn ca這軼i, lub (jak kto woli) monolitem.

Poza zrealizowanymi generalnymi za這瞠niami w oczy rzuca si precyzyjna koordynacja i zgranie podziaów ok豉dzin nawierzchni placu-budynku z otaczaj帷ym go chodnikiem oraz podzia豉mi kompozytowych p造t elewacyjnych. Ta dyscyplina ci庵這軼i linii 陰czenia ok豉dzin ma kontynuowa si w pod這gach, 軼ianach, podzia豉ch stolarki oraz sufitach wewn徠rz pawilonu.

ZOBACZ ZDJ犴IA>>

 

c

ZOBACZ TE WIDEO

Komentarze (29)
Wie軼i z budowy: Centrum Dialogu Prze這my w Szczecinie
Zaloguj si
  • Gość: mk

    Oceniono 23 razy 13

    Drodzy Szczecinianie ja jestem z Poznania i tak Wam zazdroszcz i budynku Filharmonii i tego Placu, ze jak widz jakie marudzenie to mnie krew zalewa, w Polsce tak trudno docenia si co wyj徠kowego, lepiej mie chodnik z po豉manych p造tek i wtedy jest przynajmniej konkretny pow鏚 do narzekania.

  • Gość: KLT

    Oceniono 18 razy 12

    Na pocz徠ek dyskusji my郵, 瞠 dobrze by這by pokaza jak Pl.Solidarno軼i wygl康a przed konkursem: http://www.hansegrand.pl/dane/galeria/128-d-800x600-normal.jpg

  • Gość: jock

    Oceniono 13 razy 7

    niestety, p鏦i co nie wygl康a to dobrze...mo瞠 to kwestia z造ch zdj耩. trzymam kciuki ,瞠by efekt finalny by lepszy.

  • Gość: gosc

    Oceniono 6 razy 6

    Jak snieg spadnie, bedzie gdzie na sankach pojezdzic ;-)

  • Gość: go嗆

    Oceniono 22 razy 6

    1 zniszczony pi瘯ny park
    2 wyci皻o pi瘯ne drzewa i krzewy
    3 po這穎no paskudne i najta雟ze p造ty chodnikowe
    4 ca這嗆 mia豉 by niska, wysz豉 wysoka na 3 kondygnacje
    5 plac ca趾owicie niepraktyczny
    6 p造ty tanie wi璚 b璠 p瘯a
    7 krzywy plac oblodzony zim grozi z豉maniem

  • Gość: kierownik budowy

    Oceniono 7 razy 5

    Centrum dialogu jest super bo... go nie wida. Nie zas豉nia widoku na przysz陰 per喚 Szczecina - czyli filharmoni. Dwa projekty rewelacyjne :)

  • Gość: go嗆

    Oceniono 6 razy 4

    Marzy mi si architektura projektowana z my郵 o ludziach, przyjemna dla oka, zr騜nicowana i nowoczesna, zatopiona w zieleni. Do tego ekologiczne i innowacyjne materia造 poprzeplatane rz璠ami nowoczesnych 豉wek i stojak闚 rowerowych....

  • Gość: szcz

    Oceniono 18 razy 4

    Kolejna z betonu pustynia...i te barierki - dzi瘯i bogu, 瞠 nie 鄴速e.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX