WASZE PROJEKTY: Eksperymentalna rezydencja w Andaluzji

Pomysł na nietypową rezydencję przygotował Adrian Kasperski, absolwent Wydziału Architektury i Sztuk Pięknych Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego.

Rezydencja wkomponowana w krajobraz to praca dyplomowa Adriana Kasperskiego pod kierunkiem dr. Bartosza Haducha. Młody architekt postanowił w eksperymentalny sposób wykorzystać krajobraz. Stworzył, jak sam to nazywa, miejsce-schronienie w sąsiedztwie nieskalanej przyrody.

Rezydencja wyłamuje się z klasycznej definicji domu jednorodzinnego. Jej projekt to próba współczesnej interpretacji warunków, jakie do życia stworzył sobie człowiek już na początku cywilizacji. Odniesienie do przeszłości pozostaje myślą przewodnią projektu, jednak już sama konstrukcja, technologia i użyte materiały odpowiadają możliwościom współczesności.

Budynek osadzony został w Andaluzji.

Lokalizacja projektu wynika z mojej fascynacji architekturą hiszpańską. Teren opracowania to Parque Natural Sierra de Grazalema - jedno z najbardziej zielonych miejsc Andaluzji, najcieplejszego regionu w Europie - tłumaczy architekt.

Mimo panującego tam gorąca obecność gór sprawia, że temperatura staje się znośna dla człowieka. Zaprojektowana rezydencja miałaby być wkomponowana we wnętrzu naturalnego wzniesienia. Jego wysokość to około 920 metrów n.p.m., a z jego szczytu roztacza się widok na otaczające je góry i oliwne gaje. Kto miałby tam zamieszkać?

Budynek został zaprojektowany, uwzględniając w pełni życzenia przyszłych właścicieli - młodego, bezdzietnego małżeństwa. On - pasjonat sportu i astronomii, ona - prawdziwa dusza artystki. Oczekują, że w domu na uboczu zyskają tak trudno dostępny w mieście spokój. Nie są zaślepieni bogactwem, mają na uwadze dobro natury. Chcą by dom odzwierciedlał ich potrzeby, kreował i cieszył, zapewniał poczucie bezpieczeństwa - wyjaśnia Kasperski.

Nietypowy dom miałby powstać w wydrążonych w skale tunelach. Powstałe cztery skrzydła połączone zostały w centralnym punkcie wzniesienia. Ich kierunki są efektem analizy stron świata oraz próby jak najlepszego wykorzystania osi widokowych.

Architekt w każdym skrzydle umieścił inną funkcję. Wnętrze rezydencji ma być dobrze doświetlone. Przed każdym z powstałych przeszkleń zaprojektowano duże tarasy, które mają być naturalnym przedłużeniem wewnętrznych funkcji.

Więcej o:
Komentarze (3)
WASZE PROJEKTY: Eksperymentalna rezydencja w Andaluzji
Zaloguj się
  • mirek1995

    Oceniono 1 raz 1

    Jedyny plus to za rozchodzące się światło:)

  • adamadamczyk123

    0

    Ciekawie się prezentuje a szczególnie w nocy, chciała bym to zobaczyć na żywo.

  • Gość: KURIOZUM

    Oceniono 7 razy -3

    bryla... CZYM RZE POZIOM!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX