Facebook i Frank Gehry. Rozbudowa siedziby internetowego giganta

"Nowy rodzaj architektury". Tak o nowych budynkach na kampusie Facebooka w kalifornijskiej Dolinie Krzemowej mówi ich autor - starchitekt Frank Gehry.

Frank Gehry - jeden z najwybitniejszych współczesnych architektów, autor m. in. Muzeum Guggenheima w Bilbao i Tańczącego Domu w Pradze - współpracuje z największym portalem społecznościowym od lat. Niespełna trzy lata temu, w 2015 roku, nastąpiło otwarcie budynku nazwanego „MPK 20” - pierwszej z nowych inwestycji na kampusie Menlo Park w Palo Alto.

Nowy budynek - nazwany „MPK 21” - powstał na bazie doświadczeń zebranych przy projektowaniu i budowie poprzednich inwestycji. „Wszystkie rzeczy, których nauczyliśmy się przy budowie MPK 20, wykorzystaliśmy przy tworzeniu MPK 21. Nauczyliśmy się kultury panującej w Facebooku i stworzyliśmy nowy rodzaj architektury oparty na tych doświadczeniach.” – mówi Frank Gehry.

Nowa część kampusu powstała w niecałe 18 miesięcy i łączy się z istniejącymi zabudowaniami za pomocą „The Bowl” - zielonym „korytarzem”, który oprócz funkcji przelotowej ma stanowić również elastyczną przestrzeń roboczą. Wygodne siedziska przeplecione tropikalnymi nasadzeniami mają sprzyjać dobremu nastrojowi pracowników.

Chociaż „MPK 21” jest w istocie kontynuacją „dwudziestki”, nowszy budynek wyróżnia się nieregularnym, wykonany z mosiądzu dachem który zaprojektowano tak, aby wnieść do wnętrza mnóstwo naturalnego światła. Gehry zaplanował główny dziedziniec jako „plac miejski” pełny restauracji i wygodnej małej architektury pod cieniem sekwoi.

Kontynuacją układu funkcjonalnego a'la „małe miasto” jest główny korytarz, który ciągnie się przez cały budynek niczym ulica. Tę przestrzeń ozdobiono 15 instalacjami artystycznymi, stworzonymi w ramach programu Facebook Artist in Residence. Trasa będzie kończyła się na jeszcze niewybudowanym obiekcie konferencyjnym na 2 tys. miejsc. Oprócz tego budynku, w przyszłości kampus wzbogaci się o dodatkowe ścieżki piesze i rowerowe (w tym jedna przerzucona nad autostradą Bayfront) i park o powierzchni 8 tys. m kw.

Nowa część siedziby Facebooka oczywiście spełnia najnowsze wymogi ekologiczne. Budynek wyposażono w rozwiązania takie jak system recyklingu wody, panele fotowoltaiczne na dachu. Elewacje wykończono mnóstwem szkła w celu zmniejszenia ilości sztucznego oświetlenia.

Czuję, że nie odwracamy się od sąsiedztwa, tylko prowadzimy dialog z okoliczną architekturą i tworzymy coś, co świetnie pasuje do tego miejsca.

- podsumowuje Gehry.

Obejrzyjcie także film, w którym autor opowiada o inwestycji.

Więcej o:
Komentarze (2)
Facebook i Frank Gehry. Rozbudowa siedziby internetowego giganta
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • adamczajka

    0

    Piękno prostoty, wysokiej jakości materiałów i technologii, równowagi przestrzennej i konkretnego konceptu analogicznego do odwiecznych wzorców osadzone w budowlanej dyscyplinie przepisów i norm, które nie pozwalają na kwiatki jak nadziemne rury, kakafonii znaków i reklam.

  • adamczajka

    0

    Piękno prostoty, wysokiej jakości materiałów i technologii, równowagi przestrzennej i konkretnego konceptu analogicznego do odwiecznych wzorców osadzone w budowlanej dyscyplinie przepisów i norm, które nie pozwalają na kwiatki jak nadziemne rury, kakafoni znaków i reklam.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX