Nowe werandy i zadaszony basen. Pomysł na rozbudowę dworku

red

Właściciele niewielkiego, nawiązującego do stylu dworkowego domu na południu Polski podjęli decyzję o jego rozbudowie. Głównym celem było zadaszenie zewnętrznego basenu znajdującego się w ogrodzie, ale przy okazji postanowili na wprowadzenie niewielkich zmian do głównej bryły budynku, które miały zwiększyć jego powierzchnię i poprawić jakość przestrzeni we wnętrzach.

Projekt rozbudowy starego domu
BXBstudio Bogusław Barnaś

Za projekt przebudowy odpowiada pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś. Autorzy przebudowy postanowili na proste i nowoczesne rozwiązanie, ale nawiązujące do istniejącego budynku. Rozbudowa miała być dyskretnym tłem dla starego domu.

Budynek basenu został zaprojektowany tak aby nie konkurować z istniejącym budynkiem. Jego linearna forma nawiązuje zestawionymi materiałami do istniejącego budynku. Prosta, minimalistyczna forma z płaskim, otwieranym dachem nawiązuje wysokością do okapów istniejącego obiektu, otwiera się transparentną, mobilną fasadą na przestrzeń domu i ogrodu, natomiast od strony północnej stanowi intymną przegrodę zapewniającą poczucie intymności użytkownikom.

Architekci zaproponowali obudowanie basenu i prowadzącego do niego łącznika mobilnymi, przeszklonymi ścianami, które pozwalają w ciągu lata na otwarcie przestrzeni. Po zamknięciu pozwalają jednak umożliwiają wygodne korzystanie z nowych pomieszczeń także podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych. Jedynie ściana od strony sąsiedniej działki została zaprojektowana w tradycyjnej i nieprzeziernej formie, tak aby mieszkańcy mogli czuć się komfortowo korzystając z prywatnych części domu.

Projekt zadaszenia basenu stał się też okazją do wprowadzenia modyfikacji w głównej bryle budynku. Istniejące tarasy zostały zabudowane, a nowe ściany zaprojektowano w formie przypominającej tradycyjne werandy. Dzięki temu rozbudowa pozwoliła na zwiększenie przestrzeni - jedna z nowych przestrzeni została przeznaczona na kącik wypoczynkowy, druga stanowi aneks jadalny. Nad częścią wypoczynkową zaproponowano także przebudowę istniejącego stropu balkonu na wypełniony przeszkleniami, dzięki czemu do wnętrza salonu ma dostawać się więcej światła.

Rolę tarasów przejął szeroki łącznik prowadzący do basenu - latem otwarty, zimą stanowiący zieloną enklawę z widokiem na zaśnieżony ogród.

ZOBACZ WIZUALIZACJE >>>

Skomentuj:

Nowe werandy i zadaszony basen. Pomysł na rozbudowę dworku