Pierwszy basen w Polsce wybudowany według projektu Holendrów

red

Baseny i obiekty sportowe, w których mieszczą się Aquaparki, rzadko odznaczają się wyjątkową architekturą. Holenderscy architekci z pracowni Slangen & Koenis postanowili to zmienić i opracowali uniwersalną koncepcję budowy basenu. "Koncept 2521 - simple swimming" posłużył za wzór do budowy obiektów rekreacyjnych w kilku miastach Europy. Jeden z nich zrealizowano we Wrocławiu we współpracy z polskim biurem architektonicznym Metropolis.

Basen Ślęza we Wrocławiu zrealizowany według konceptu '2521- simply swimming' opracowanego przez biuro Slangen & Koenis. Nad realizacją i dostosowaniem projektu do lokalnych warunków uczestniczyli architekci z polskiego biura Metropolis.
Basen Ślęza we Wrocławiu zrealizowany według konceptu '2521- simply swimming' opracowanego przez biuro Slangen & Koenis. Nad realizacją i dostosowaniem projektu do lokalnych warunków uczestniczyli architekci z polskiego biura Metropolis.
fot. Piotr Krajewski, więcej zdjęć architektury na stronie fotografa: http://pkrajewski.pl

Architektom z biura Slangen & Koenis chodziło o stworzenie uniwersalnego projektu zrównoważonego pod względem użycia energii i zasobów, w pełni funkcjonalnego i wyważonego estetycznie kompleksu sportowego, w którym mieści się basen. Modernistyczną bryłę charakteryzuje oszczędna forma wynikająca z pudełkowej konstrukcji. Budynek składa się z dwóch prostopadłościennych bloków nałożonych na siebie w ten sposób, że tworzą dwie kondygnacje. Dzięki zastosowaniu asymetrycznego układu część piętra została efektownie nadwieszona nad parterem, tym samym uzyskano szerokie podcienia w strefie wejścia. Oszczędna bryła z wstęgowymi, szerokimi oknami przypomina modernistyczne projekty z początku XX wieku.

Kompleks sportowy wraz z basenem wzniesiony według konceptu 2521 zużywa o 30 proc. mniej energii w porównaniu z innymi obiektami tego typu o porównywalnej powierzchni, co zostało potwierdzone badaniami prowadzonymi przez holenderskie biuro Slangen & Koenis. Prosta konstrukcja budynku w dużej mierze składa się z prefabrykowanych części, co pozwala na przyśpieszenie budowy i ograniczenie kosztów. Uniwersalny koncept architektoniczny został dopasowany do lokalnego kontekstu i wybudowany we Wrocławiu przez polskie biuro Metropolis.

Basen Ślęza znajduje się w podwrocławskich Kobierzycach. W budynku o powierzchni 3680 mkw. znajduje się pływalnia, strefa odnowy biologicznej i część, w której prowadzone są zajęcia rehabilitacyjne.

ZOBACZ ZDJĘCIA >>>

Więcej zdjęć architektury znajdziesz na stronie fotografa Piotra Krajewskiego: http://pkrajewski.pl/

Skomentuj:

Pierwszy basen w Polsce wybudowany według projektu Holendrów