Przebudowa modernistycznej kaplicy w Namysłowie

03.11.2017 11:29
Projektanci stanęli przed zadaniem modernizacji istniejącej kaplicy, zlokalizowanej przy cmentarzu w Namysłowie. Modernizacja ta jest o tyle nietypowa, że dotyczy bardzo interesującej, chociaż zaniedbanej, modernistycznej bryły. Obecnie trwa przebudowa kaplicy według projektu pracowni Architektura Plus Design Studio.

Celem rozbudowy istniejącej kaplicy było jej powiększenie tak, by mogła pomieścić większą liczbę osób oraz pełnić funkcję kościoła dla nowo rozbudowującej się dzielnicy Namysłowa. Założeniem projektantów było stworzenie wyjątkowego miejsca do kontemplacji. Maksymalnie naturalnego, otwartego, jasnego i przestronnego, sprzyjającego atmosferze skupienia i zadumy.

Przebudowa z zachowaniem pierwotnego charakteru 

Obiekt składa się z dwóch części: wyższej, w której znajduje się sala nabożeństw oraz niższej, o charakterze zaplecza, gdzie znajdują się pomieszczenia obsługi, a także ogólnodostępne toalety dostępne od zewnątrz. O ile część niższa kaplicy została zachowana w bardzo podobnej formie, o tyle część główna uległa kompletnej przebudowie, jednakże z zachowaniem jej pierwotnego charakteru.

Ściany zewnętrzne, w formie wolnostojących „tarcz”, zostały przeskalowane w taki sposób, aby każda kolejna była wyższa od poprzedniej o 1 metr. Dzięki temu zabiegowi przełamano formę zwykłego, klasycznego prostopadłościanu, poprawiając w ten sposób jego proporcje i czyniąc bryłę znacznie bardziej dynamiczną. Efekt ten potęguje dodatkowo fakt „rozerwania” narożników i wprowadzenia w miejsca ich styku
przeszkleń na całą wysokość ścian.

Kaplica w Namysłowie - rzut przebudowanej świątyniKaplica w Namysłowie - rzut przebudowanej świątyni mat. Architektura Plus Design

Główna część obiektu została obłożona naturalnym łupkiem o surowej strukturze kamienia. Obiekt stał się dzięki tym zabiegom bardziej monumentalny, ale jednocześnie powściągliwy i subtelny - adekwatny do jego przeznaczenia. Część mieszcząca zaplecze pokryta jest płytami HPL w kolorze ciemnografitowym.Odmienne struktury materiałów wykończeniowych mają na celu podkreślenie wyraźnego podziału funkcji kaplicy.

Prostolinijna bryła, gra światłem we wnętrzu

Wnętrze kościoła jest równie powściągliwe jak bryła – na posadzce zastosowano zresztą ten sam materiał, co na elewacji. Ciemny, chłodny łupek skontrastowany jest tutaj z ciepłym drewnem, z którego wykonany jest bardzo prosty, niemalże ascetyczny ołtarz oraz ławki.

Na ścianach nie znajdziemy kolorowych obrazów i zdobnych elementów. Jest tutaj natomiast bardzo dużo subtelnego, kameralnego światła, przefiltrowanego przez zewnętrzne, pionowe „światłołamacze”. Światło wpada również przez sam dach, który podparty w zaledwie kilku punktach sprawia wrażenie lewitującego.

ZOBACZ PROJEKT I ZDJĘCIA PRZED PRZEBUDOWĄ >>>

Projekt: Architektura Plus Design Studio
Powierzchnia użytkowa: 213,9 mkw.
Projekt: 2016 r.
Realizacja: 2017 r.

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Zobacz także
Skomentuj:
Przebudowa modernistycznej kaplicy w Namysłowie
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najnowsze artykuły