Wieżowiec mieszkalny w centrum Katowic [WASZE PROJEKTY]

Natalia Tadla, Karolina Słomiany i Kamil Wróbel, studenci trzeciego roku Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, otrzymali wyróżnienie w międzynarodowym konkursie "La Ville Vertical" Vertical City Design Competition". Zaprojektowali oryginalny wieżowiec, w sąsiedztwie dworca kolejowego w Katowicach.

Zadaniem, przed którym stanęli uczestnicy było stworzenie koncepcji oryginalnego, budynku mieszkalnego, który sam w sobie mógłby być samowystarczalnym “miastem w mieście”. Przygotowując projekt w konkretnej lokalizacji, uczestnicy musieli wziąć pod uwagę czynniki klimatyczne i geograficzne. Oto co  swym projekcie napisali laureaci:

Zaprojektowaliśmy ponad stumetrowy budynek na działce w centrum Katowic, tuż obok dworca kolejowego. Katowice leżą w Województwie Śląskim - jednym z najbardziej zanieczyszczonych regionów w Polsce. Zanieczyszczenie atmosfery spowodowane jest głównie węglem wydobywanym tu od XVIII wieku. Chodziło o zaprojektowanie budynku,który nie tylko będzie nieszkodliwy dla środowiska, ale także pomoże oczyścić powietrze. Drugim celem było stworzenie miejsca w centrum miasta, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach. Istnieją zielone tarasy, które służą jako ogrody dla mieszkańców i przestrzeni, gdzie dostępne są produkty od lokalnych producentów. Budynek jest dostępny dla osób niepełnosprawnych. Zielony dach może być używany przez wszystkich, nie tylko przez mieszkańców. Dodatkowo obiekt oferuje parking podziemny dla rowerów, wspierając w ten sposób komunikację przy ich użyciu

Spośród wielu nadesłanych prac, jury wybrało cztery najlepsze prace - w tym jedną z Polski. Gratulujemy wygranej!

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'.Wieżowiec w Katowicach - wyróżniona praca w konkursie 'La Ville Vertical' Vertical City Design Competition'. wiz. Natalia Tadla, Karolina Słomiany, Kamil Wróbel

Więcej o:
Komentarze (6)
Wieżowiec mieszkalny w centrum Katowic [WASZE PROJEKTY]
Zaloguj się
  • malgorzata777

    Oceniono 5 razy 3

    Sorry, ale ogród powinien być na poziomie living roomu, a nie piętro wyżej. W dodatku ogród dostępny jest z publicznej, a nie prywatnej klatki schodowej, co jest jeszcze jednym minusem. Następny minus to fakt, że ogród ma wysokość tylko jednej kondygnacji, więc mogą w nim rosnąć co najwyżej krzaki, bo o normalnych drzewach nie może być mowy.Mieszkanie (w górnej części) jest dla rodziny, tylko z jednym dzieckiem, bo pokój dziecięcy jest bardzo mały, a to następny minus.W sypialni rodziców nie ma gdzie postawić szaf.No, ale ponieważ to studenci, to się patrzy na takie projekty z przymróżeniem oka.NIESTETY, KUPA NIEDORÓBEK!!!

  • xprimo

    Oceniono 12 razy 2

    czyli dla 20 mieszkań (2 co drugie piętro) przez 20 pięter wprojektowane są 3 windy???
    bardzo ekonomiczne :D po ile będą te mieszkania? :D

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX