Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad, 1.12.2021 r., godz. 11:00

mat. prasowe

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład obiektu wpisanego w zabytkową zabudowę. Realizacja w pełni wykorzystuje trudną, trapezową działkę oraz spełnia wymogi inwestorów i Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Zapraszamy na wywiad z autorem tej koncepcji, Jarosławem Wilkiem z pracowni CAVU Architekci, oraz prezentację biurowca w ramach cyklu "Finaliści i laureaci Plebiscytu Polska Architektura XXL". Transmisja na kanałach YouTube, Facebook i LinkedIn.

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
mat. prasowe

Praca nad tym projektem nie należała do najłatwiejszych. Jednym z problemów była nieduża działka o kształcie nieregularnego trapezu z wyznaczoną w planie miejscowym nieprzekraczalną linią zabudowy, ograniczającą możliwości kształtowania bryły. Działka, na której miał stanąć budynek, położona jest ponadto na terenie wpisanym do rejestru zabytków, przez co wymagane było uzgodnienie projektu z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków w Krakowie oraz uzyskanie pozwolenia konserwatorskiego. Ale na tym nie koniec. Obiekt znajduje się zarazem w obszarze terenu górniczego „Mateczny I”, dlatego wymagane było uzgodnienie z Wyższym Urzędem Górniczym i Uzdrowiskiem „Mateczny”, a także uzgodnienie z Małopolskim Wojewódzkim Komendantem Straży Pożarnej ze względu na brak przepisowego dojazdu pożarowego. Nową bryłę należało też dopasować do sąsiedniej zabudowy oraz zadbać o to, by ani budowa, ani istnienie nowego obiektu nie wpłynęło negatywnie na posadowienie sąsiednich budynków. Od kiedy działka została przeznaczona pod zabudowę zmienił się także aż trzy razy jej właściciel - plany i założenia projektowe ulegały więc zmianie także z tego powodu.

Oceniając rezultat można jednak stwierdzić, że utrudnienia wpłynęły na ten obiekt pozytywnie. Architekci sięgnęli po cegłę, bo ten materiał najlepiej korespondował z sąsiednią zabudową. Dzięki zastosowaniu kilku pozornie drobnych rozwiązań budynek otrzymał wyjątkowy i oryginalny wygląd. Zyskał na lekkości dzięki przeszkleniu parteru, a cofnięcie strefy wejściowej podkreśliło je i uwidoczniło w bryle. Niezwykle ważnym elementem obiektu są okna – duże, poprzesuwane względem siebie (ich układ powtarza się co drugą kondygnację), w oryginalny sposób pojawiające się również na zaokrąglonych narożach budynku. Pięciokondygnacyjny biurowiec z garażem podziemnym może być dopasowany do potrzeb różnych najemców.

Oglądaj na żywo:

  • YT: https://www.youtube.com/watch?v=0y7LYZjdMJE
  • FB: https://fb.me/e/10UhJOYtE
  • Lin: https://www.linkedin.com/events/6868868450010370048/

PARTNER Cyklu Laureaci i Finaliści Plebiscytu Polska Architektura XXL: Bauder

PARTNER WSPIERAJĄCY Cyklu Laureaci i Finaliści Plebiscytu Polska Architektura XXL: DASAG, Galeco

PATRONI MEDIALNI: Nowy Magazyn, Zawód Architekt, budnet.pl, ambiente.info.pl, La Vie Magazyn, architektura.muratorplus.pl , bryla.pl, designteka.pl

Skomentuj:

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad, 1.12.2021 r., godz. 11:00