Jest jak jeż. Francuski pomysł na dzielnicowy dom kultury

red

Czarna bryła ma przyciągnąć mieszkańców i ułatwić nawiązywanie sąsiedzkich więzi

1 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
2 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
3 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
4 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
5 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
6 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
7 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
8 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
9 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
10 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
11 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
12 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
13 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
14 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
15 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
16 z 19Centrum kultury w Strasburgu
fot. Philippe Ruault
17 z 19Centrum kultury w Strasburgu
materiały prasowe
18 z 19Centrum kultury w Strasburgu
materiały prasowe
19 z 19Centrum kultury w Strasburgu
materiały prasowe

Budynek w dzielnicy Neudorf w Strasburgu zaprojektował zespół holenderskich architektów: Georges Heintz oraz Anne-Sophie Kehr. Projektanci chcieli stworzyć miejsce, które przyciągnie mieszkańców dzielnicy i ułatwi nawiązywanie sąsiedzkich więzi. Ma temu pomóc ciekawa architektura budynku.

Bryła domu kultury wyróżnia się na tle okolicznej zabudowy. Architekci zdecydowali się stworzyć skromny, dwukondygnacyjny obiekt o czarnej elewacji. Monotonię przełamano kolorowym wnętrzem, który przez duże przeszklenia przenika na zewnątrz, oraz nietypową strukturą betonowej fasady.

Wykonana z betonu architektonicznego elewacja posiada liczne trójwymiarowe motywy, które nawiązują do boniowania, charakterystycznego dla włoskiego baroku. Z kolei wykorzystane kolory wyznaczają poszczególne strefy budynku. Wśród nich znalazły się sale edukacyjne, pomieszczenie wielofunkcyjne, biblioteka, pomieszczenia techniczne i administracyjne.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

Z budynku korzystać mają zarówno dzieci jak i osoby starsze. Dla tych pierwszych urządzono niewielki, zielony plac zabaw. Zieleń umieszczono również na dachu.

Skomentuj:

Jest jak jeż. Francuski pomysł na dzielnicowy dom kultury