Lekka i szklana. Taka będzie nowa Rotunda [WIZUALIZACJE]

Konkurs na rewitalizację jednego z najbardziej charakterystycznych budynków Warszawy rozstrzygnięty! Wygrali architekci z Krakowa, a w swoim projekcie zaproponowali nie tylko odświeżenie wizerunku Rotundy, ale także pozytywne zmiany dla pieszych...

W konkursie na projekt modernizacji Rotundy Changing The Face 2013 Rotunda Warsaw nadesłano 214 projektów z 79 krajów świata. Główna nagroda, 50 tys. zł brutto i realizacja projektu, przypadła krakowskiemu zespołowi architektonicznemu Gowin-Siuta.

Projekt Bartłomieja Gowina i Krzysztofa Siuty przewiduje odnowienie placu wokół budynku oraz otwarcie wnętrza Rotundy, tak by zaczęli ją odwiedzać nie tylko klienci banku. Istotna w tym miejscu była decyzja PKO Banku Polskiego, który zdecydował o przeznaczeniu części powierzchni okrągłego gmachu na funkcje społeczne. Taką potrzebę zasygnalizowali sami warszawiacy, którzy uczestniczyli w konsultacjach społecznych wiosną tego roku.

Zwycięska praca z pewnością spodoba się miłośnikom charakterystycznej bryły Rotundy, której główne elementy zostaną zachowane, w tym m.in. charakterystyczny dach, nazywany przez warszawiaków wężykiem generalskim. Architekci zachowali oryginalny, okrągły kształt budynku, który zdecydowali mocno przeszklić - ciemne okna mają być zastąpione lekkimi i szklanymi ścianami. Wnętrze rozjaśniać ma specjalnie zaprojektowany "świetlny sufit".

Zwycięski projekt nowej Rotundy autorstwa Bartłomieja Gowina i Krzysztofa Siuty.materiały prasowe

Funkcje bankowe budynku zostaną umieszczone na parterze oraz w podziemiu. Otwartą przestrzeń publiczną wnętrza pełnić będzie "Salon Miejski". Wkrótce znaleźć się tam mają: multimedialny punkt informacji o wydarzeniach kulturalnych, galeria sztuki i kawiarnia.

Zwycięska praca wyróżnia się tym, że na funkcje publiczne przeznaczono całe pierwsze piętro budynku. Będzie ono miało odrębne wejścia - dwie klatki schodowe i windy - w przestrzeni, jaka powstanie między podwójnymi ścianami transparentnej elewacji. Projektanci nazwali to miejsce Salonem Miejskim, który pozwoli na funkcjonowanie niezależnie od godzin pracy banku. Tak odczytaliśmy ten projekt i dlatego uznaliśmy, że jest wart wskazania jako praca najlepsza - mówił w czwartek przewodniczący jury konkursowego prof. Konrad Kucza-Kuczyński.

Na przedłużeniu pasażu Wiecha architekci zaplanowali wgłębioną przestrzeń, w której miałoby powstać kino letnie. Ściany wgłębienia miałyby być porośnięte rodzimą, trwałą roślinnością. To rozwiązanie ma być jednak poddane dalszym negocjacjom z bankiem.

Na placu wokół budynku pojawić się ma nowa nawierzchnia i zieleń miejska. Rewolucyjne zmiany mogą czekać pieszych i kierowców. Architekci zaproponowali bowiem, aby wytyczyć nowe przejścia na poziomie ulicy Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich. Byłoby to przełomowe rozwiązanie, które z pewnością podniosłoby komfort pieszego podróżowania po centrum stolicy. Jednak by zrealizować ten pomysł niezbędna jest współpraca z  miejskimi urzędnikami.

Szacunkowy koszt modernizacji Rotundy to ok. 15,5 mln zł. Bank PKO planuje jeszcze w tym roku rozpocząć ze zwycięzcami konkursu rozmowy na temat realizacji projektu. Współpracę miasta w reorganizacji przestrzeni wokół Rotundy zadeklarowała wicedyrektor Centrum Komunikacji Społecznej warszawskiego ratusza Urszula Majewska.

 

WIZUALIZACJE>>


v


 

Wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty konkursowe można zobaczyć na stronach internetowych ChangingTheFace.com oraz rotunda2013.pl, a do końca roku - także na budynku Rotundy.

Więcej o:
Komentarze (9)
Lekka i szklana. Taka będzie nowa Rotunda [WIZUALIZACJE]
Zaloguj się
  • seerengie

    Oceniono 30 razy 30

    Wizualizacje wspaniałe, niestety znając życie z rzeczywistością mają niewiele wspólnego...

  • cucurucu

    Oceniono 15 razy 15

    Zdaje sie, ze w Polsce wszystko opiera sie na wizualizacji....gorzej z wykonaniem, real bije po oczach

  • ldabro

    Oceniono 9 razy 9

    może by tak też na zewnątrz z tą trawą?

  • ldabro

    Oceniono 12 razy 8

    a co z otoczeniem? beton?

  • nammkha

    Oceniono 10 razy 6

    Wszystko ładnie pięknie, ale oczywiście cały plac wybetonowany od prawej do lewej...:(
    Trochę zieleni się ludziom należy!

  • Gość: red

    0

    slajd 2 budynek po lewej ???? Wizualizatora poniosło? Metro zabudował takim budynkiem :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX