Nowa siedziba koncernu PGE. Elegancki biurowiec powstał w Bełchatowie

kambi

Koncern PGE GiEK SA jest wiodącym krajowym wytwórcą energii elektrycznej w Polsce z jedną z największych kopalni odkrywkowych węgla brunatnego w Europie. Nową siedzibę firmy zaprojektowali architekci z warszawskiej pracowni FAAB Architektura. Budynek jest finalistą plebiscytu architektonicznego BRYŁA ROKU 2013!

1 z 14PGE w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
2 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
3 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
4 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
5 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
6 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
7 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
8 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
9 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
10 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
11 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
12 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
13 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski
14 z 14Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA. w Bełchatowie
fot. Bartłomiej Senkowski

Biurowiec stanął w liczącym nieco ponad 60 tysięcy mieszkańców Bełchatowie przy ul. Węglowej 5 i graniczy z osiedlem liczącym 6 tysięcy mieszkańców. Obiekt jest pierwszym elementem lokalnego centrum usługowego. Lokalizacja w bezpośrednim sąsiedztwie osiedla spowodowała, że część pracowników, by dostać się do pracy mogła zrezygnować z samochodów.

Przygotowując projekt budynku, określiliśmy listę priorytetów. Na pierwszym miejscu była strategia urbanistyczna, czyli w tym wypadku, stworzenie wyrazistej pierzei nowej ulicy oraz nowego placu miejskiego. Ponieważ planowany obiekt miał być zlokalizowany na szczycie wzniesienia, zależało nam, aby skupiał na sobie uwagę i odciągał wzrok obserwatora od kakofonii kolorów, tworzonej przez sąsiadujące z nim budynki mieszkalne z wielkiej płyty - mówią projektanci.

W sumie w budynku pracuje 230 osób. Oprócz wielu pomieszczeń biurowych w środku urządzono zespół sal konferencyjnych, centrum digitalizacji dokumentów papierowych oraz bufet.

Projektując biurowiec architekci chcieli zaakcentować obszar działalności koncernu, dlatego wydobycie węgla symbolicznie wyrażono w części cokołowej, która wykończona została za pomocą rdzawo-czarnego łupka. Czarne panele elewacji mają symbolizować przewody przesyłowe, a energię elektryczną wyraża zastosowane szkło. Budynek posiada nietypową konstrukcję - jego górna strefa podtrzymywana jest przez wielokondygnacyjną, nieregularną stalową kratownicę. Jej wykorzystanie to efekt inspiracji formami obiektów i urządzeń spotykanych w przemyśle wydobywczym.

Wnętrza budynku zostały mocno rozświetlone. Architekci zaprojektowali liczne szczeliny, dzięki którym naturalne światło dociera do większości wewnętrznych powierzchni. Dotyczy to zarówno klatek schodowych, korytarzy, sal konferencyjnych, jak i pomieszczeń poligraficznych, kuchenek dla pracowników i toalet. Naturalne światło dociera do blisko 92% powierzchni. Natomiast sztuczne oświetlenie zostało opracowane tak, by automatycznie dostosowywało się do panującego natężenia światła słonecznego. Takie rozwiązanie pozwala obniżyć zużycie energii elektrycznej.

Nieodłącznym elementem biurowca jest teren rekreacyjny dla pracowników. Na parterze budynku powstał taras, natomiast na I piętrze zielony ogród. Rosnące tam rośliny są podlewane wodą zbieraną z dachu budynku, parkingów i chodników.

Budynek PGE GiEK SA znalazł się w gronie pięciu finalistów międzynarodowego konkursu na biurowy budynek roku 2014, który organizuje portal Archdaily. Gratulujemy sukcesu!

strona pracowni: www.faab.pl

Skomentuj:

Nowa siedziba koncernu PGE. Elegancki biurowiec powstał w Bełchatowie