Wasze projekty: zaplecze klubu sportowego Energetyk

red

W nowoczesnym zapleczu prócz szatni i pomieszczeń biurowych znalazła się kawiarnia i przestronny taras, z którego można oglądać sportowe rozgrywki

Projekt zaplecza obiektu sportowego
źródło: Patryk Ławrynowicz

Koncepcję zaplecza obiektu sportowego przy ul. Srebrzyńskiej 95 w Łodzi przygotował młody architekt Patryk Ławrynowicz. Jego projekt zakłada stworzenie budynku, który będzie pełnił funkcje zaplecza sportowego dla dwóch istniejących już boisk i pozwoli na rozgrywanie w tym samym czasie dwóch meczy mistrzowskich.

Projekt przewiduje też stworzenie zaplecza dla kibiców i użytkowników pobliskiego parku w postaci ogólnodostępnych toalet oraz baru.

Nowy budynek składa się z dwóch części. W pierwszej, parterowej znajdują się szatnie. Druga to wieża w kształcie odwróconej litery L. Projektant zmieścił w niej biura, toalety oraz punkt widokowy z cafe barem. Elewacja budynku jest stonowana. Do jej wykończenia wykorzystano tynk mineralny pomalowany na kolor biały i ciemnego grafitu.

 

ZDJĘCIA>>

kolaż

 

Obiekt można podzielić również ze względu na funkcje. Część sportowa (parter budynku) mieści cztery przebieralnie, z czego dwie przystosowane zostały dla osób niepełnosprawnych. Nad strefą sportową zaprojektowany został ogólnodostępny taras. jego powierzchnia to około 200 m kw. Można się do niego dostać po zewnętrznych schodach.

Projektant wydzielił też strefę ogólnodostępną. Znajduje się ona na drugim i trzecim piętrze. Składają się na nią pomieszczenia biurowe zarządu klubu, toalety oraz kawiarnia.

Skomentuj:

Wasze projekty: zaplecze klubu sportowego Energetyk