Linte^2 w Gdańsku. Budynek stworzony dla naukowców [ZDJĘCIA]

red

W Gdańsku powstał budynek, który przypomina nowoczesną twierdzę. Solidne mury, przyciemniane szyby tworzą atmosferę tajemniczości. Linte^2 służyć ma poszukiwaniu innowacyjnych technologii elektroenergetycznych

Budynek Linte^2 Politechniki Gdańskiej
Budynek Linte^2 Politechniki Gdańskiej
fot. Krzysztof Krzempek

Oficjalna nazwa tej czarnej kostki brzmi: Laboratorium innowacyjnych technologii elektroenergetycznych i integracji odnawialnych źródeł energii - LINTE^2. Budynek należy do Politechniki Gdańskiej. Został zbudowany w 2013 r. Jego projekt wybrano w konkursie, w którym zwyciężyli sopoccy architekci z biura K&L art design Autorska Pracownia Projektowa.

LINTE^2 to dwukondygnacyjny budynek o powierzchni 2 tys. m kw. W środku mieści laboratorium, w którym prowadzone będą badania nad nowoczesnym wykorzystaniem elektroenergetyki. Ta funkcja budynku została zaznaczona w projekcie. Architekci nadali budynkowi opływowy kształt. Elewacja laboratorium jest niemal całkowicie czarna. Szary fragment zdobi front tylko najniższą część gmachu. Czerń projektanci przełamali zielonymi liniami, które świecąc delikatnie oplatają bryłę.

Kostka pełna jest technologicznych nowinek. Obiekt czerpie energię między innymi z generatorów wiatrowych i ogniw słonecznych. W środku znalazło się wiele zaawansowanych technicznie urządzeń. Wszystko po to, aby w skali mikro stworzyć systemy elektroenergetyczne, które w przyszłości mogą stać się standardem.

Budynek Linte^2 Politechniki Gdańskiejfot. Krzysztof Krzempek

Koszt budowy laboratorium wraz z wyposażeniem wyniósł około 44 mln zł. Z tej kwoty 85 proc. pochodzi z funduszy unijnych.

Skomentuj:

Linte^2 w Gdańsku. Budynek stworzony dla naukowców [ZDJĘCIA]