Tym razem nie koloseum. Skromna bryła nowego gmachu TVP [WYNIKI KONKURSU]

red

Znamy już zwycięski projekt na nowy budynek dla Telewizji Polskiej. Wygrała skromna, prosta bryła zaprojektowana w pracowni Mąka Sojka Architekci. W odniesieniu do sąsiedniego gmachu TVP nazywanego ze względu na specyficzną architekturę Koloseum lub Wieżą Babel będzie to zupełna zmiana stylistyki.

Strefa głównego wejścia z placem publicznym i otwartym dziedzińcem.
Strefa głównego wejścia z placem publicznym i otwartym dziedzińcem.
Mąka Sojka Architekci

Warszawska siedziba Telewizji Polskiej to bardzo okazały budynek, który jednak niekoniecznie może być powodem do dumy (więcej o nim pisaliśmy TUTAJ). Nowy, to szansa na całkowitą zmiana frontu.

Prosta, horyzontalna bryła rozciągająca się wzdłuż ulicy Woronicza na około 150 metrów przecięta jest dużym przeszkleniem, który stanowi symboliczne okno na świat dla znajdującego się za nim wielopoziomowego otwartego newsroomu zorganizowanego wokół wewnętrznego atrium.

Kontrapunktem dla niskiej bryły ma być smukła horyzontalna wieża, na szczycie której miałoby znaleźć się studio telewizyjne z panoramicznym widokiem na miasto.

Przed budynkiem zaplanowano ogólnodostępną przestrzeń publiczną z niską zielenią. Elewacje budynku będą przeszklone. po obydwu stronach megaokna będą częściowo przesłonięte ceramicznymi żaluzjami w ceglastym kolorze.

Siedziba telewizji mieści się na skraju Służewca Przemysłowego, dzielnicy, która zatraca swój dotychczasowy charakter. Chcieliśmy go przypomnieć, stąd pewne wątki postindustrialne. Wieża może się kojarzyć np. z obiektem kontroli lotów - mówi Radosław Sojka

TVP na razie jednak nie chce mówić o konkretnych datach czy kosztach realizacji zwycięskiego projektu.

O tym, czy podpiszemy umowę ze zwycięskim zespołem i będziemy realizować ten projekt, zdecyduje zarząd, co powinno nastąpić w ciągu dwóch tygodni. Najpierw wszyscy muszą się dokładnie zapoznać z tą pracą - zastrzega Anna Stempień-Rogalińska, rzeczniczka TVP

Nowy budynek został zaplanowany w miejscu wyburzonego budynku A w kompleksie TVP przy ul. Woronicza w Warszawie:

O nowym budynku czytaj też na warszawa.gazeta.pl

Skomentuj:

Tym razem nie koloseum. Skromna bryła nowego gmachu TVP [WYNIKI KONKURSU]