Taekwondo Park

ucho

Zobacz propozycję nowojorskiego studia Diller Scofidio + Renfro na Centrum Światowego Dziedzictwa Taekwondo w koreańskim Muju.  

Diller Scofidio + Renfro, Taekwondo Park
Diller Scofidio + Renfro, Taekwondo Park

 

 

Wiele jest jeszcze do zrobienia w niezwykle delikatnej kwestii łączenia architektury z naturalnym środowiskiem. Ciekawym głosem w tej sprawie jest jedna z odrzuconych koncepcji, które startowały w konkursie na projekt Centrum Światowego Dziedzictwa Taekwondo w koreańskim Muju.

 

Popozycja nowojorskiego studia Diller Scofidio + Renfro w interesujący sposób wpisuje się naturalne ukształtowanie terenu, tworząc architektoniczną kontynuację rzeczywistych grzbietów górskich, wzniesień i dolin.

 

 

Diller Scofidio + Renfro,  Teakwondo Park

 

 

Arena Taekwondo zaprojektowana została w postaci mostu , rozpiętego ponad rzeczną doliną. W ten sposób uniknięto nadmiernej ingerencji w naturalne środowisko, wygospodarowując jednocześnie ogromną przestrzeń użytkową. Co więcej, dach budowli stał się szeroką, zieloną promenadą, gwarantującą doskonałe widoki na malowniczą okolicę.

 

 

ucho

 

 

 

Zobacz także:

 

 

Tor Formuły 1 w Krakowie?

 

Pole golfowe pod dachem

 

Hotel widmo w centrum Phenianu

 

 

Skomentuj:

Taekwondo Park