Wnętrza budynku Atrium Centrum w nowej odsłonie

Budynek Atrium Centrum powstał w 2001 r. i na przestrzeni kilkunastu lat zarówno koncepcja architektoniczna, jak i zastosowane materiały zdążyły się w nim zestarzeć. Z tego względu właściciel obiektu zdecydował się na gruntowną modernizację przestrzeni, by przywrócić jej utracony blask. Rewitalizacji podjęła się znana warszawska pracownia JMW Architekci, która przez pół roku zmieniła wnętrza Atrium Centrum nie do poznania.
Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Architekci zastosowali nowoczesne materiały wysokiej jakości

Architekci w rewitalizacji Atrium Centrum zastosowali nowoczesne materiały najwyższej jakości, które nadały wnętrzom elegancki i ponadczasowy wygląd. Udało im się również stworzyć elastyczną i przyjazną powierzchnię wspólną, do której bez trudu będą w stanie dopasować się wszyscy najemcy.

Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Spójność kolorystyczna wewnątrz Atrium Centrum

Projektanci chcieli zachować spójność kolorystyczną wewnątrz budynku, dlatego postanowili, że wykorzystają neutralne rozwiązania nawiązujące do kolorów zastosowanych materiałów. Ta koncepcja sprawiła, że płyty ze spieków kwarcowych, drewniane i blaszane panele, ślusarka aluminiowa oraz tynk zostały zestawione z odpowiadającymi im odcieniami szarości, beżów i bieli.

Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Bardzo wytrzymałe płyty ze spieku kwarcowego

W głównym lobby, na całej powierzchni posadzki, położono niezwykle wytrzymałe wielkoformatowe płyty ze spieku kwarcowego Laminam w jasnobeżowym odcieniu Calizia Capri. Ten materiał to kompozycja kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i ceramicznych pigmentów.

Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Recepcja wizytówką Atrium

Największym wyzwaniem dla architektów okazało się zaprojektowanie ergonomicznego i zarazem atrakcyjnego obiektu recepcyjnego w taki sposób, by było wizytówką Atrium Centrum. Ostatecznie do stworzenia recepcji wykorzystano okrągły, elegancki mebel wykończony naturalnym drewnem w jasnym kolorze. Zwracają uwagę eleganckie detale, jak lamówki z mosiądzu, piękna lada z czarnego kamienia ze złotym użyleniem oraz oprawa świetlna w formie przestrzennej instalacji.

Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Strefa chillout

Na antresoli powstała strefa chillout, w której pracownicy mogą swobodnie wypocząć, zrelaksować się lub zorganizować nieformalne spotkanie. W tej przestrzeni na posadzkach położono miękką wykładzinę dywanową w odcieniach beżu i zieleni, na której ustawiono mobilne meble. Ważnymi elementami tego miejsca są zabudowane fotele i sofy z wysokimi oparciami służące do odseparowania się od otoczenia. Poniżej antresoli umiejscowiona została strefa z dodatkowymi siedziskami dla gości.

Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Różnorodne wykończenie ścian

Ze względu na rodzaj materiału wykończeniowego ściany w lobby oraz w wewnętrznych patio zostały podzielone na kilka stref. Pierwsza, zlokalizowana na poziomie parteru, została pokryta drewnianymi panelami w ciepłych odcieniach brązu. Wyższe partie ścian wykończono białym tynkiem o delikatnym uziarnieniu, z nakładanymi elementami z antracytowej blachy. To rozwiązanie przełamało monotonię białych ścian. Za nimi zamontowano oprawy świetlne typu LED, które emitują ciepłe światło wprowadzając w lobby przyjazny klimat.

Atrium Centrum Atrium Centrum Fot.JMW Architekci

Nowe przestrzenie wizytówką Atrium Centrum

Dzięki solidnej rewitalizacji wnętrz Atrium Centrum, Warszawa zyskała nowoczesną i atrakcyjną przestrzeń biurową, która wyróżnia się materiałami gwarantującymi wysoką jakość, eleganckie wzornictwo i wytrzymałość. Nowe przestrzenie z pewnością staną się wspaniałą wizytówką Atrium Centrum.

Więcej o: